Jezivi protesti: Horor u Rimu zbog porodice iz BiH, stigla i gradonačelnica

J. M.
Jezivi protesti: Horor u Rimu zbog porodice iz BiH, stigla i gradonačelnica

Casal Bruciato, naselje na istočnoj periferiji Rima, došlo je u fokus italijanske javnosti zbog protesta i uličnih sukoba. Sve je počelo u ponedjeljak 6. maja 2019. godine, kada su vlasti dodijelili općinski stan romskoj porodici iz BiH što je izazvalo proteste na ulici.

Porodica potječe iz nomadskog naselja La Barbuta i čini je 14 članova: otac Imer, majka Senada i 12-oro djece, pri čemu je najmlađi 3-godišnji dječak, a najstariji 21-godišnji mladić. 

U 10 sati ujutro, kada je porodica stigla u stan u Ulici Sebastiano Satta 20, pred vratima ih je sačekalo 50 osoba. Među ogorčenim građanima, našli su se i militant neofašističke CasaPound partije.

Upravo su članovi CasaPounda, partije koja za simbol ima crnu kornjaču, vodili demonstracije u Casal Bruciatu.  Na ulicama Casal Bruciata situacija je vrlo napeta, a zbog najave nasilja raspoređene su brojne policijske snage i karabinjeri.

"Želimo da ih sve objesimo i spalimo", poručuju agresivni demonstranti, a neki idu tako daleko da pozivaju i Dučea uzvikujući "Mussolini, ustani".

Na snimku koji je objavio TPI News vidi se pripadnik CasaPounda koji upućuje najgore prijetnje silovanjem i uvrede na račun Senade, dok majku porodice štite jake policijske snage.

Prijetnje se uplašile članove porodice koji ne izlaze van. U stanu – koji nije namješten, nema struje i plina, samo madraci na podu – nalaze se roditelji i dvoje djece dok su ostali smješteni kod rodbine.

rim_protesti_02.jpg - undefined

U stanu borave samo roditelji i dvoje djece (Foto: TPI)

Zanimljivo da je susjeda bh. porodice, također korisnica socijalnog stana, među najgorljivijim protestantima, a stajala je uz članove CasaPounda i čak im pripremala topla jela.

"Rekli su mom sinu da će nam baciti bombu. Ne osjećamo se sigurno", rekao je 40-godišnji Imer, otac porodice.

Virginia Raggi, gradonačelnica Rima, došla je u srijedu ujutro u Casal Bruciato da pruži porodicu romskoj porodici.

"Prestravljeni su. Ova porodica je legitimni korisnik stana, a zakon se mora poštovati. Onaj ko vrijeđa djecu i prijeti ženama silovanjem, možda bi trebao imati ispit savjesti. To nije društvo kojem težimo", rekla je gradonačelnica čije su riječi izazvale gomilu prijetnji i seksističkih uvreda protestanata.

Podršku romskoj porodici iz BiH pružili su i predstavnici katoličke crkve na čelu s pomoćnim rimskim biskupom koji je također stigao u Casal Bruciato.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije