Najviši vrh svijeta se ponovo otvara: Sezona počinje u aprilu

0
Radiosarajevo.ba
Najviši vrh svijeta se ponovo otvara: Sezona počinje u aprilu
Twitter / Mount Everest / Ilustracija

Stotine planinara trebalo bi se prvi put vratiti na Mount Everest sljedećeg mjeseca, ali pod strogim uslovima.

Ovo su potvrdili vladini službenici i planinari, dok se najviši vrh svijeta ponovo otvara nakon što je godinu bio zatvoren zbog pandemije koronavirusa.

Više od 300 stranih planinara namjerava pokušati osvojiti vrh od 8.849 metara tokom sezone koja će započeti u aprilu, rekla je službenica turističkog odjela Mira Acharya, prenosi CNN.

Osam od 14 najviših planina na svijetu, uključujući Everest, nalaze se u cijelosti ili djelomično u Nepalu, a stotine stranih planinara godišnje donose milione dolara prihoda ovoj državi.

Lukas Furtenbach iz kalifornijske vodeće kompanije Furtenbach Adventures vodi 22 planinara u pet timova, uključujući dvije ekspedicije na Everest.

Nepal je svoje planine zatvorio u martu prošle godine u okviru strogih mjera za kontrolu koronavirusa koji je do sada zarazio 274.973 ljudi i prouzrokovao 3.012 smrtnih slučajeva na nacionalnoj razini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije