Bravo: Prvi Mostarac koji je biciklom osvojio visinu Mount Everesta

0
Radiosarajevo.ba
Bravo: Prvi Mostarac koji je biciklom osvojio visinu Mount Everesta
Foto: BK Mostar / Everesting

Sanjin Memić, član Biciklističkog kluba Mostar, jutros u 4.27 sati ostvario je svoje snove i postao prvim Mostarcem koji je uspješno završio Everesting.

U pitanju je vožnja gore i dolje istim usponom dok se ne dođe do nadmorske visine od 8.848 metara, što je jednako vrhu Mount Everesta.

Sanjin je za svoj Everesting odabrao brdo Fortica iznad Mostara i nakon 26 sati vožnje postao je prvim Mostarcem koji je završio jedan ovakav izazov.

Vožnju je počeo u nedelju u 3 sata, dok je grad čvrsto spavao. S nekoliko kolega krenuo je u osvajanje Everestinga.

"Moj prvi Everesting je uspješno završen, brutalni usponi i napori, pad koncentracije, ali sa ovakom podrškom sve je bilo mnogo lakše", rekao je Sanjin Memić.

Ispričao je da se na prvih 5-6 uspona osjećao odlično, a na osmom su usponu počeli grčevi i bolovi u leđima pa je počeo lagano da posustaje, ali ga je njegova ekipa "podigla". Noć je također bila izazovna, ali je na kraju uspio.

"Nevjerovatno iskustvo za mene što sam se odlučio za ovako nešto. Cjeli moj tim je bio uz mene tokom svih penjanja, pomagali su mi kad sam najviše posustao", dodao je Memić, saopćil isu iz BK Mostar.

Toni Zorić, predsjednik BK Mostar, kazao je da su prije dva dana saznali za Memićeve namjere.

"Do sada sam pratio dosta kolega iz BiH koji su sami pokušavali da se upišu u knjigu osvojenih Everestinga. Neki su uspjeli, no mnogi od njih nisu. Sanjin je to namjeravao pokušati nekako potiho i samozatajno, a znao sam da to ne smijem pustiti tek tako, trebala mu je velika podrška, nešto što će ga motivirati. Objavio sam na stranici kluba njegovo namjere.

Stotine kolega biciklista je izašlo taj dan na Forticu da ga podrži", dodao je Zorić.

Iz BK Mostar su napomenuli da će Sanjin poslati svoj GPX zapis uspona, sa svim relevantnim podacima, a nakon što zvaničnici provjere ispravnost uspona, Sanjinov izazov će biti i službeno objavljen u "Kuću Slavnih" na stranici Everestinga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije