Ko je Tadej Pogačar, fantastični Slovenac koji je osvojio Tour de France

0
A. S.
Ko je Tadej Pogačar, fantastični Slovenac koji je osvojio Tour de France
Foto: EPA-EFE / Tadej Pogačar

Ono što se dogodilo u Francuskoj zapanjilo je svijet biciklizma. Rijetki su vjerovali da se tako nešto može dogoditi.

Slovenac Tadej Pogačar (UAE Emirates) pobjednik je ovogodišnjeg izdanja najveće svjetske biciklističke utrke Tour de Francea koja je završila u nedjelju u Parizu.

"Mislim da sanjam, ne znam što bih rekao, nevjerovatno je!", kazao je Pogačar nakon što se zastava Slovenije zavijorila u Parizu. 

Pogačar je imao problema s pronalaženjem riječi pogodnih za nevjerovatno postignuće

"San mi je bio samo nastupiti na turneji, ne znam kada ću shvatiti što mi se događa. Ponosan sam na tim koji mi je omogućio da ispunim svoj san", dodao je u mikrofon organizatora.

Mladi Pogačar, koji danas (ponedjeljak, 21. septembar) je napunio 22 godine, ostvario je 59 sekundi bolje vrijeme od svog devet godina starijeg sunarodnjaka Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) koji je završio na drugoj poziciji, odnosno 3:30 minuta od trećeg Australca Rchiea Portea (Trek-Seagafredo).

Na putu ka velikoj pobjedi Pogačar je ostvario tri etapne pobjede, a najvažnija je bila ona subotnja kada je u 36.2 dugačkom pojedinačnom kronometru ostvario 1:56 minuta bolje vrijeme od Rogliča te zaostatak od 57 sekundi pretvorio u prednost od 59 sekundi.

Osim žute majice za najboljeg u ukupnom redoslijedu, Pogačar je osvojio i tačkastu majicu za najboljeg penjača, a i bijelu majicu za najboljeg vozača mlađeg od 25 godina.

Jedina majica koja nije završila u Pogačarovu vlasništvu je zelena za najboljeg sprintera, nju je zaslužio Irac Sam Bennett (Deceuninck-QuickStep) koji je zasluženost naslova najboljeg sprintera potvrdio pobjedom u posljednjoj 21. etapi.

Pogačar je tako postao prvi Slovenac pobjednik najveće biciklističke utrke na svijetu. Do sada je najbolji slovenski plasman na Touru bilo Rogličevo četvrto mjesto iz 2018. godine.

Također, ovo je druga slovenska pobjeda na nekoj trosedmičnoj biciklističkoj utrci, nakon što je Roglič lani osvojio Vuelta a Españu.

Pogačar je tako postao drugi najmlađi pobjednik Toura u 117-godišnjoj historiji utrke, mlađi od njega bio je samo Henri Cornet koji je proglašen pobjednikom 1904., četiri mjeseca nakon završetka utrke i diskvalifikacije prve četvorice vozača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije