Moskva prvi put od početka invazije priznala ono o čemu bruji cijela Rusija

6
Radiosarajevo.ba
Moskva prvi put od početka invazije priznala ono o čemu bruji cijela Rusija
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 14. dan, a upravo je to trenutak kada je zvanična Moskva prvi put priznala i jednu grešku sa svoje strane.

Iako od početka ofanzive čitava Rusija bruji o vojnim ročnicima koji su navodno na ratište poslani a da nisu ni znali da idu u rat, a zbog čega je i dio majki mladih vojnika javno negodovao i ispoljavao svoju ljutnju na neke ruske dužnosnike, iz Kremlja su sve vrijeme negirali da je u Ukrajinu otišao iko osim profesionalaca.

Čak je i Vladimir Putin lično u sklopu svoje čestitke povodom Međunarodnog dana žena imao posebnu poruku za sve majke, supruge, sestre i djevojke ruskih vojnika rekavši im sljedeće:

Navijači Zrinjskog objavili snimak ukradenih transparenata grupe Red Army: "Pozdrav moleri"

Navijači Zrinjskog objavili snimak ukradenih transparenata grupe Red Army: "Pozdrav moleri"

"Shvatam da se brinete za svoje najmilije. Možete biti ponosni na njih kao što se i cijela država ponosi i brine za njih, zajedno s vama. Htio bih istaknuti da u borbenim djelovanjima ne učestvuju i neće učestvovati vojnici koji služe vojni rok. I neće biti dodatnog pozivanja rezervista iz rezervnog sastava", rekao je Putin.

Ali, u srijedu je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov tokom redovnog brifinga na kojem se hvali "uspjesima" ruskih trupa u "specijalnoj vojnoj operaciji", kako u Rusiji službeno nazivaju napad na Ukrajinu, prvi put priznao da ročnika uistinu ima na fronti.

"Nažalost, otkriveno je nekoliko činjenica o prisutnosti vojnih obveznika u jedinicama Oružanih snaga Rusije koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji na teritoriju Ukrajine. Praktično svi takvi vojnici su već povučeni na rusku teritoriju", rekao je on, prenosi Jutarnji

Istovremeno, prema njegovim riječima, "jednu od jedinica koje su obavljale zadatke logističke podrške napala je diverzantska grupa" ukrajinske vojske.

"Zarobljeno je više vojnika, uključujući i regrute. Trenutno se poduzimaju sveobuhvatne mjere kako bi se spriječilo slanje vojnih obveznika u borbena područja i kako bi se osigiralo puštanje zarobljenih vojnika", rekao je Konašenkov čime je po prvi put priznao i da u Ukrajini ima i zarobljenih ruskih vojnika.

O ovoj se situaciji oglasio i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsjednik Putin je obaviješten o provođenju njegovih uputa da se kategorički isključi učestvovanje ročnika u izvršavanju zadaća u Ukrajini, a u njegovo su ime poslani materijali Glavnom vojnom tužilaštvu na pravnu procjenu radi kažnjavanja dužnosnika odgovornih za neispunjavanje zadaća i nepridržavanje ove upute", izjavio je Peskov.

Inače, u Rusiji, svi muškarci u dobi od 18 do 27 godina moraju odslužiti godinu dana vojnog roka, iako postoje određene iznimke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije