Moguća britanska vojna intervencija u Gazi: Isporuka pomoći novim morskim putem

4
Radiosarajevo.ba
Moguća britanska vojna intervencija u Gazi: Isporuka pomoći novim morskim putem
Foto: AA / Humanitarna pomoć u u Rafahu

Britanske trupe mogle bi biti raspoređene na terenu u Gazi kako bi pomogle u isporuci pomoći novim morskim putem.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da nikakve američke snage neće ići na obalu i da će neimenovana "treća strana" voziti kamione plutajućim nasipom na plažu.

Britanija je blisko bila uključena u planiranje operacije pomorske pomoći, a ministar odbrane Grant Shapps rekao je da UK nastavlja da preuzima "vodeću ulogu u pružanju podrške u koordinaciji sa SAD-om i drugim međunarodnim saveznicima."

Zapljena vrijedna 698.231 KM: Carinski službenici će zauvijek pamtiti ono što su pronašli u gepeku

Zapljena vrijedna 698.231 KM: Carinski službenici će zauvijek pamtiti ono što su pronašli u gepeku

Moguća uloga britanskih snaga - koju vojni planeri nazivaju "mokre čizme" - dovela bi do toga da kamione otjeraju sa desantnih plovila na privremeni nasip i isporuče pomoć u sigurno područje distribucije na kopnu.

Iako bi se veliki napori uložili u zaštitu savezničkih snaga i izvan i na kopnu, britanske trupe bi se potencijalno suočile s većim rizikom od napada Hamasa i drugih naoružanih grupa.

U srijedu je tim Ujedinjenih nacija morao da se skloni kada su minobacači pali u blizini planirane zone distribucije.

Zvaničnici američke odbrane potvrdili su da je američki vojni brod započeo radove u istočnom Mediteranu na izgradnji velikog plutajućeg pristaništa.

Pomoć bi se tamo dopremala sa Kipra na velikim brodovima prije nego što bi bila prebačena u kamione i manje desantne brodove. Rekli su da će plutajući nasip biti dug "nekoliko stotina metara" i čvrsto usidren u pijesak.

Rekli su da se nadaju da će novi pomorski koridor - koji nazivaju Joint Logistics Over-the-Shore (JLOTS) operacija - na kraju isporučiti do 150 kamiona dnevno.

Cilj je da se doda - ali ne i zamijeni - isporuka pomoći kopnom koja je još uvijek nedovoljna da zadovolji potrebe. U prosjeku, oko 220 kamiona pomoći dnevno u Gazu uđe cestom.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da će pružiti "sigurnosnu i logističku podršku za JLOTS inicijativu... za poboljšanje ulaska humanitarne pomoći u pojas Gaze".

Izraelska vojska bit će odgovorna za sidrenje plutajućeg nasipa do plaže i vježbala je kako to učiniti s američkim snagama sjevernije na izraelskoj obali.

Jedan izvor iz Velike Britanije rekao je da ništa nije odlučeno, ali se vodila debata o tome "da li stavljamo mokre čizme na plažu, vozimo li kamione na mol?".

Ministarstvo odbrane odbilo je komentirati sugestiju da bi britanske snage mogle voziti kamione na obalu, ali gospodin Shapps je rekao da je posada RFA Cardigan Baya ključna za doprinos UK-a, dodajući: "Ključno je da uspostavimo više ruta za vitalnu humanitarnu pomoć da stigne do ljudi Gaze."

On je rekao da su specijalizovani britanski timovi za vojno planiranje bili ugrađeni u američki operativni štab u Tampi na Floridi - kao i na Kipru - nekoliko sedmica kako bi pomogli u razvoju najsigurnije i najefikasnije pomorske rute, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije