Moguć prekid vatre? Putin će prvi put nakon početka rata posjetiti članicu NATO-a

4
Radiosarajevo.ba
Moguć prekid vatre? Putin će prvi put nakon početka rata posjetiti članicu NATO-a
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin bi konačno trebao posjetiti Tursku i naći se s tamošnjim liderom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Ruski i turski mediji navode da bi se to moglo dogoditi u ponedjeljak, 12. februara, ali prorežimska agencija Ria novosti sada kaže da je to "okvirni i najvjerojatniji datum" te da se može i pomaknuti. Podsjetimo da je Putin početkom 2023. godine najavljivao put u Tursku, ali je početkom septembra ipak Erdoğan stigao u Soči na razgovore.

Putinu je važno posjetiti Tursku kako bi dokazao svojoj javnosti da nije u izolaciji te da može posjetiti čak i zemlju članicu NATO-a, pogotovo bez velikog rizika "za svoj život". Naime, Ankara nije ratificirala Rimski sporazum o Međunarodnom kaznenom sudu, pa Erdoğan neće doći u delikatnu situaciju da mora privesti svog gosta, a Putin se opet može praviti važan kako mu Zapad, eto, može staviti soli na rep sa svojim "uhidbenim nalogom".

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

No, šta se može očekivati od Putinove posjete? Da samo pokaže mišiće ili bi nešto moglo biti? Dobro obaviješteni turski analitičar Engin Özer kaže da će Erdoğan najvjerojatnije Vladimiru Putinu predložiti modalitete "mirovnog plana" ili makar "dogovora o prekidu vatre".

Naime, kako napominje Özer, američki i turski diplomati u Ankari već neko vrijeme "razmjenjuju ideje i prijedloge" o tome. I Putinov pomoćnik Jurij Ušakov je za ruske medije rekao kako će "središnja tema razgovora dvojice čelnika biti Ukrajina". Neki turski mediji navode kako bi Ankara bila posrednik u tim razgovorima čak i bez "izravnog susreta predstavnika Ukrajine i Rusije".

No, pitanje je šta će biti predloženo te koliko će jedna i druga strana biti zadovoljne s obzirom na to da i jedni i drugi govore da ne odustaju od svojih ciljeva - Rusi da promijene vlast u Kijevu i njihove geostrateške prioritete (NATO i EU), a Ukrajina da oslobodi sva okupirana područja.

Je li uopće moguće postići neki dogovor o primirju, kao prvom preduvjetu za početak bilo kakvih mirovnih pregovora? Neki analitičari smatraju da Putin uoči skorih predsjedničkih izbora, osjećajući da dolazi do zamora ratom i u Rusiji, stalno stvara dojam da je spreman na pregovore, ali to čini samo zbog "dnevnopolitičkog efekta" i dojma da je on za "mir", a ne zato što bi to stvarno želio, prije nego što ostvari sve planove zbog kojih je i krenuo u ratnu avanturu protiv Kijeva.

Kako bilo, čini se da će Erdoğan Putinu staviti nekakav prijedlog na stol. Podsjetimo da rat krajem februara ulazi u treću godinu, a od početka ruske agresije nije bilo niti jednog jedinog dana makar kratkog primirja ili prekida vatre.

Putin zaprijetio Europi: 'Ako nam zaplijenite imovinu...', Brisel se povukao zbog straha

Putin zaprijetio Europi: 'Ako nam zaplijenite imovinu...', Brisel se povukao zbog straha

No, posjeta Turskoj dolazi za Putina u delikatnom trenutku međusobnih odnosa. Prvo, upravo su ovih dana turske banke donijele odluku o zatvaranju i blokiranju računa ruskih firmi koje su preko Turskog bankarskog sistema uspijevale premostiti zapadne sankcije (Turska ih nije uvela) te im odbijaju i transakcije prema trećim zemljama.

Sve to, kako pišu i moskovske Vedomosti, iz straha da oni ne potpadnu pod zapadne bankarsko-finansijske sankcije nakon nedavne uredbe i upozorenja američkog predsjednika Joea Bidena u vezi s tim, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije