I Sergej Baburin iznenada povukao izbornu kandidaturu: "Predomislio sam se, neću protiv Putina"

2
Fena
I Sergej Baburin iznenada povukao izbornu kandidaturu: "Predomislio sam se, neću protiv Putina"
Foto: EPA - EFE / Sergej Baburin i Slobodan Milošević

Sergej Baburin, ruski nacionalistički političar koji je najavio svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima zakazanim za 15. i 17. mart, objavio je u utorak da se povlači iz utrke i podržava aktuelnog predsjednika Vladimira Putina.

Baburin, čelnik stranke Ruski svenarodni savez, objavio je da se predomislio ubrzo nakon što je predao dokumente i potpise centralnoj izbornoj komisiji u prilog svojoj kandidaturi. U video snimku koji je objavila internetska novinska agencija SOTA, Baburin je kazao kako bi bilo pogrešno potkopavati nacionalno jedinstvo "u teškom času za domovinu", misleći na rat u Ukrajini.

Pozvao je sve ruske patriote da se ujedine oko Putina, čiju pobjedu na izborima i pristalice i protivnici pretpostavljaju unaprijed.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Baburin je dugogodišnja, iako marginalna, pojava ruske nacionalističke politike, dok je bio poslanik do 2007. i učestvovao je u oružanoj opoziciji predsjedniku Borisu Jeljcinu tokom građanskih nemira 1993. godine. Na posljednjim predsjedničkim izborima u Rusiji 2018. bio je posljednji od osam kandidata, osvojivši 0,65 posto glasova.

Ruska izborna komisija do sada je registrovala četiri kandidata, među kojima i Putina, za izbore. Još nekolicina njih, uključujući antiratnog kandidata Borisa Nadeždina, trebali bi da predaju dokumente do srijede.

Ruska delegacija s načelnikom Sokoca, 13. septembar 2023.
Foto: Radio Slobodna Evropa: Ruska delegacija s načelnikom Sokoca, 13. septembar 2023.

Podsjetimo, Baburin je u septembru prošle godine posjetio Sokolac, u BiH. Došao je kao dio "delegacije naučne Akademije", koja nije registrirana u Rusiji... Baburin predsjednika RS Milorada Dodika smatra "srpskim državnikom koji se suprotstavlja vojno-političkim, ekonomskim i duhovnim pokušajima Zapada da uništi Srbe", kako je naveo u čestitci Dodiku nakon izbora u oktobru 2022.

Baburin je 1990-ih godina kao parlamentarac dolazio u Beograd kako bi podržavao Slobodana Miloševića, koga naziva "posljednjim narodnim herojem Jugoslavije", a na sahrani 2006. godine je tvrdio da je "Milošević ubijen u Hagu", gdje je bio svjedok njegove odbrane. Milošević je preminuo u pritvoru tokom suđenja za ratne zločine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije