Putin zaprijetio Europi: 'Ako nam zaplijenite imovinu...', Brisel se povukao zbog straha

1
Radiosarajevo.ba
Putin zaprijetio Europi: 'Ako nam zaplijenite imovinu...', Brisel se povukao zbog straha
Foto: EPA / Europska unija / Ilustracija

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, EU, SAD, Japan i Kanada zabranili su transakije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom finanija i zamrznuli oko 300 milijardi dolara ruske imovine.

Oko 200 milijardi dolara blokirano je na računima u Europi, uglavnom u belgijskoj klirinškoj kući Euroclear, piše Hina.

Američki i britanski dužnosnici predlažu da se zamrznuta imovina zaplijeni i upotrijebi za obnovu ratom poharane Ukrajine i nadaju da će čelnici skupine G7 na sastanku krajem februara prihvatiti taj prijedlog, saznao je Reuters krajem decembra u razgovoru s tri izvora.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Europski dužnosnici otklonili su u razgovoru za Reuters tu mogućnost uz obrazloženje da je pravno previše riskantna.

"Glavnica ruske imovine neće biti konfiscirana. Članice EU-a nisu saglasne u tom pitanju", rekao je visoki dužnosnik s uvidom u razgovore, tražeći da ostane anoniman. U intervjuu za Reuters luksemburški ministar vanjskih poslova Xavier Bettel rekao je da je "vrlo oprezan" kada je u pitanju zapljena.

Edin Subašić: Srlja li svijet u novi globalni sukob?

Edin Subašić: Srlja li svijet u novi globalni sukob?

Utjecaj na euro

"Zamislite da donesemo političku odluku da ćemo te milijarde dati Ukrajini. I da za šest mjeseci dobijemo sudsku odluku da im ne smijemo dati (taj novac). Ko će tada to platiti?", objašnjava Bettel.

Osim zakonitosti takve odluke bez presedana, europske dužnosnike brinu i moguće posljedice po euro. Ulagači bi se mogli povući iz imovine u eurima u strahu da bi i njihov novac jednog dana mogao biti zaplijenjen.

Belgijski ministar finansija Vincent van Peteghem, čija zemlja do jula predsjeda EU-om, vrlo je suzdržan prema mogućnosti zapljene.

"Moramo biti vrlo razboriti prema takvom prijedlogu. Mislim da je važno da se može raspravljati samo o prijedlogu koji je pravno siguran i da moramo izbjeći potencijalni utjecaj na finansijsku stabilnost", rekao je Van Peteghem u utorak, 23. januara, novinarima.

Rusija već poslala upozorenje

Belgijski Euroclear ima "značajnu" imovinu u Rusiji, rekli su dužnosnici. Moskva bi je mogla zaplijeniti, a to bi predstavljalo rizik za finansijsku stabilnost te klirinške kuće s velikim posljedicama.

Rusija je već upozorila da bi mogla uzvratiti zapljenom europske, američke i imovine drugih zemalja koje se odluče na takav potez. "EU ne može spasiti Euroclear", rekao je drugi visoki dužnosnik. "Euroclear upravlja bilionima i njegov bankrot uveliko bi nadmašio proračun EU-a. Moramo uravnotežiti rizike i dobit", dodao je.

Putin donio čudnu naredbu: "Neka počne lov na svu imovinu koja je pripadala Ruskom Carstvu i SSSR-u"

Putin donio čudnu naredbu: "Neka počne lov na svu imovinu koja je pripadala Ruskom Carstvu i SSSR-u"

Putin zaprijetio Europi: 'Ako nam zaplijenite imovinu...'

Umjesto konfiskacije ruske imovine, vlade EU-a vjerovatno će poduprijeti prijedlog Europske komisije iz decembra da se zaplijeni samo zarada na toj imovini i da se glavnica ne dira.

To bi, kako se procjenjuje, moglo u iduće četiri godine generirati 15 do 17 milijardi eura, koje bi mogle biti transferirane Ukrajini, kazali su dužnosnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije