Mogherini: Balkan je postao šahovska ploča na kojoj igraju velike sile

Radiosarajevo.ba
Mogherini: Balkan je postao šahovska ploča na kojoj igraju velike sile
EPA / Federica Mogherini
Napetosti na zapadnom Balkanu otele su se kontroli, djelomice i zbog upletanja vanjskih čimbenika koji nastoji destabilizirati te zemlje već neko vrijeme, rekao je u četvrtak na samitu u Briselu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Na samitu u Briselu sve napetija situacija na Balkanu bila je jedna od glavnih tema razgovora, što formalnih, što neformalnih.

"Napetosti i podjele su se otele kontroli, dijelom i zbog miješanja vanjskih čimbenika koji nastoje destabilizirati te zemlje već neko vrijeme", rekao je Tusk nakon završetka prvog dijela samita EU-a, a prije radne večere na kojoj se iza zatvorenih vrata razgovaralo o stanju na jugoistoku Europe.

Povjerenica EU-a za vanjske poslove Federica Mogherini upravo se vratila s turneje po državama Zapadnog Balkana i za vrijeme večere je iznijela svoju prijeteću sliku situacije, prenosi Hina.

Rusija, kako je to ona prenijela iza zatvorenih vrata, u mnogim mjestima pokušava ostvariti utjecaj na vlade, etničke skupine i odluke, javlja Deutsche Welle.

"Balkan je postao šahovska ploča na kojoj igraju velike sile", upozorila je Mogherini.

"Zabrinutost je velika. Vjerovatan cilj Moskve je olabaviti veze te regije s EU-om i predstaviti Rusiju kao alternativu Uniji koja se razgrađuje", upozoravala je Mogherini.

Šefovi država i vlada EU-a su na to reagirali svojom "neograničenom podrškom" europskoj perspektivi šest balkanskih država.

Sve države bi, jedna za drugom, jednom trebale pristupiti Europskoj uniji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je situacija u tim zemljama "komplicirana".

"Mi smo odlučili jače im pomagati kako bismo jačali i europsku perspektivu tih zemalja", kazala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije