Mogherini o posjeti Balkanu: Zabrinuta sam, mir ne smijemo uzeti zdravo za gotovo

Radiosarajevo.ba
Mogherini o posjeti Balkanu: Zabrinuta sam, mir ne smijemo uzeti zdravo za gotovo
/ Anadolija
Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, nakon prošlosedmičnih državnih posjeta u regiji, danas je ministrima vanjskih poslova zemalja EU podnijela izvještaj o ovim posjetama.

Prilikom predavanja izvještaja, ona je kazala da je tokom prethodnih dana dobila jednu jasnu poruku iz zemalja Balkana, a to je da je potrebno da se zajednički radi na agendi socijalne i ekonomske reforme. No, i pored toga u zemljama regije ili među njima primijetila je različite tenzije, što ju je posebno zabrinulo.

"Region je izložen različitim nivoima izazova i tenzija, neke su interne, domaće, političke, neke su regionalne, interetničke tenzije. To je vrlo opasno jer može vratiti region unazad nekoliko godina. Mir se nikada ne smije uzeti zdravo za gotovo", navela je Mogherini.

Na pitanje novinara koliki je uticaj Rusije na pojedine zemlje u regionu te da li je zabrinuta zbog toga, Mogherini je kazala da je vidjela neke globalne izazove u regiji i da je zabrinuta jer "Balkan lako može postati figura u globalnoj šahovskoj igri".

Ipak, ona je istakla da su zemlje zapadnog Balkana napredovale na putu ka EU, što pokazuje da postoji odlučnost da se ide ka EU, a ne nekoj drugoj stranoj sili.

"Postoji zabrinutost, duboka i ozbiljna, ali postoji i povjerenje koje proizlazi iz toga da ne postoji druga sila koja ima toliki uticaj na zapadni Balkan kao EU", navela je Mogherini.

Istakla je da ima jako puno posla na Balkanu, ali da se može očekivati posvećenost svih 27 zemalja EU, te da je to prenijela i zvaničnicima svih zemalja koje je posjetila prethodnih dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije