Mogherini: Na Zapadnom Balkanu vlada napetost, potrebna im je podrška EU

Radiosarajevo.ba
Mogherini: Na Zapadnom Balkanu vlada napetost, potrebna im je podrška EU
"Situacija na Zapadnom Balkanu je napeta i izložena izazovima na unutrašnjem, regionalnom i globalnom planu, i potrebna joj je snažna i uvjerljiva podrška Europske unije u integraciji te regije", izjavila je visoka predstavnica EU Federica Mogherini.

Ona je uoči zasjedanja ministara za vanjske poslove i odbranu EU novinarima rekla da će o upravo završenoj posjeti Zapadnom Balkanu šefove diplomatija, a potom i vođe EU u četvrtak izvijestiti "da je situacija tamo izložena izazovima na unutrašnjem planu, regionalno, kao i globalno".

"Ali, to je region", kako je naglasila, "koji u sebi ima sposobnost, snagu, da se održi s tim da kredibilitet Europske unije tu bude prisutan".

"Otud očekujem danas da ministri kao i kroz par dana lideri Europske unije iskažu snažnu i jasnu opredjeljenost Zapadnom Balkanu u smislu ubjedljive perspektive za evropsku integraciju", zaključila je visoka predstavnica EU.

Mogherini je, dolazeći na sastanak vijeća ministara za vanjske poslove EU, najavila da će Zapadni Balkan biti važna tema današnjih razgovora u Bruxellesu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije