Nakon sastanka: Šta je najveća opasnost za reforme i evropski put BiH?

Anadolija
Nakon sastanka: Šta je najveća opasnost za reforme i evropski put BiH?
U zgradi Delegacije EU u BiH održan je sastanak lidera stranaka sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak izjavio je nakon sastanka predstavnika bh. političkih stranaka sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini da u ovom momentu najveća opasnost za reforme i evropski put mogu da budu uzurpacija institucija i paralelizam.

Podsjetio je da je PDP od 1999. godine, kada je nastao, kao jedan od glavnih ciljeva imao RS i BiH u EU. 

"Naravno da smo sada više nego ikad za to. I sada sam prenio našu poruku da smo mi najbolji mogući partner za EU, za reforme, borbu protiv korupcije ali da sve to mora da prati uvažavanje nadležnosti, uloge i svih onih pozicije koje u skladu sa ustavom ima RS", pojasnio je Crnadak. 

Nažalost, prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme se pokazalo, da oni moraju reagovati kada je to ugroženo.

"U ovom momentu najveća opasnost za reforme i evropski put mogu da budu uzurpacija institucija, paralelizam i pokušaj da samo jedan narod privuče sebi sve odlučivanje koje još uz to i pokuša izvući van institucija. Nadam se da su te stvari iza nas i da će ovdje biti, barem smo danas čuli takve poruke, pameti, mudrosti, želje da idemo dalje putem dijaloga i međusobnog uvažavanja, a ne putem konflikata kao što je nažalost bilo do sada", pojasnio je Crnadak.

Podsjetio je da je 2016. godina bila najbolja evropska godina do sada. 

"Na nama svima je sada da pokažemo i da 2017. može biti podjednako dobra", dodao je Crnadak.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica izjavio je da su se prisutni na današnjem sastanku opredijelili da nastave sa radom kada je u pitanju Reformska agenda.

"Moram da priznam da sam ja danas, neću kazati ohrabren sa svim što sam čuo, ali drago mi je da čujem, između ostalog, od Bakira Izetbegovića, da je spreman da prošlost ostavi daleko iza nas i da gledamo isključivo kako u budućnosti može da funkcioniše BiH. Spremni smo da radimo na tom putu i isto tako spremni smo, ukoliko je potrebno, da potpišemo jednu deklaraciju koja će nas obavezivati da radimo isključivo na budućnosti", istakao je Govedarica. 

Prema njegovim riječima, koči nas isključivo prošlost koja evidentno kreira našu sadašnjost i budućnost.

Govedarica je dodao da Izetbegović ne odustaje od revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu koji je pokrenula BiH protiv Srbije, ali da je spreman "da u budućnost gledamo u nekom narednom periodu". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije