Mogherini: BiH je postigla impresivne rezultate na putu ka EU

Radiosarajevo.ba
Mogherini: BiH je postigla impresivne rezultate na putu ka EU
Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini sastala se i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Sastanku su prisustvali i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda kao i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

"Teme su bile evropske intergracije, jačanje vladavine prava, borba protiv kriminala, jačanje regionalne saradnje, posebno s našim susjedima koje stavljamo u fokus prioriteta. Napravljen je progresivan iskorak, i mislim da je to i Mogherini prepoznala. BiH i dalje ima punu podršku, a dinamika ovisi od našeg rada", rekao je Zvizdić nakon sastanak, te dodao da se govorilo o izazovima, političkoj situaciji u čitavom regionu, tenzijama i blokadama.

"Svi vidimo situaciju u regiju, te je poziv za mir u regionu najvažniji", poručio je Zvizdić.

Obratila se i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini, koja je rekla da je važno i za EU da BiH nastavlja u svojim koracima u budućnost.

"Tokom posjete prije dvije godine bila sam tu da bih promovirala drugi pristup EU prema BiH. Sjećam se dvije stavri, skepticizma da BiH može napraviit ikakve puteve u budućnost, a ono drugo je snažna energija koju se mladi i stariji imali, da budu dio Evropske unije. Od tada, primjećujemo impresivne rezultate. Imamo prve urađene korake, signale, naravno nisu pretočeni u promjene koje građani mogu da osjete odmah u svojim svakodnevnim životima, ali je BiH sigurno na pravom putu" rekla je Federica Mogherini nakon sastanka u Sarajevu, te poručila:

"Lideri u BiH se suočavaju sa izazovima, ali takvi su izazovi i u cijeloj regiji. U ovoj zemlji lideri imaju mudrosti i kapaciteta, da se svi izazovi nadvladju, a mi ostajemo uz vas u daljem putu kao EU. Ono što je najbitnije spomenuti na ovom mjestu je mir i stabilnost."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije