Mladić pao u komu prije početka pandemije - sad se budi u potpuno drugačijem svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Mladić pao u komu prije početka pandemije - sad se budi u potpuno drugačijem svijetu
Foto: CNN / Joseph Flavill

Joseph Flavill (19) zaspao je u jednom svijetu, a probudio se u drugom.

Prvog marta 2020. godine, kada je 19-godišnjaka udario automobil u Staffordshireu, u centralnoj Engleskoj, u Britaniji su bila samo 23 slučaja novog koronavirusa.

Velika većina infekcija COVID-19 još uvijek je bila ograničena na Kinu, a Sjedinjene Američke Države potvrdile su samo jednu smrt.

Sportski događaji, barovi i restorani vrvjeli su životom. A u Flavillovoj domovini tog su dana naslovnice u novinama govorile ne o širenju nove bolesti, već o najavi premijera Borisa Johnsona da on i njegova zaručnica čekaju dijete.

Kako ovo objasniti?

Sedmicama kasnije svijet je stao. No, sve što se dogodilo od tog 1. marta desilo se bez Flavilla, iako je i on dobio COVID-19 dok je bio u nesvijesti.

Sad se ovaj mladić počeo buditi iz desetomjesečne kome - s pitanjem na koje njegova obitelj nije sigurna kako odgovoriti: Kako nekom objasniti godinu kao nijednu drugu?

"Kad izađe iz ovoga, život uopće neće biti onakav kakav on zna", rekla je Flavillova tetka Kate Yarbo za CNN. "Kako ovo sve opisati? Mislim da će to biti šok. Ni nama još nije jasno - nisam sigurna ni da li možete opisati šta je učinila ova pandemija."

Obiteljska tragedija desila se samo nekoliko dana prije prvog karantina, smrtnih slučajeva i zaraza. Flavill, zaljubljenik u kriket i hokej, pripremao se posjetiti Buckinghamsku palaču u maju kako bi primio nagradu za mlade od vojvode od Edinburgha. No, u udesu je dobio tešku povredu mozga i hitno je prebačen u bolnicu u Leicesteru.

Tri sedmice kasnije, Britanija je bila u lockdownu - što znači da je samo njegovoj majci Sharon Flavill bilo dopušteno da ga posjeti u bolnici i da ga vidi izdaleka, odjevena od glave do pete u zaštitnu opremu.

Imao i COVID

Njegova majka još uvijek čeka da dodirne sina, koji se sada oporavlja u domu za njegu. Pandemija je drastično utjecala na Flavillovu bolničku njegu, ali nije jasno je li još uvijek shvatio šta se događa: 

"Koliko je zastrašujuće gledati osoblje i obitelj u tim odijelima i ne shvatati šta se dešava? Toliko je ljudi reklo da je ovo poput gledanja naučno-fantastičnog filma, zar ne? Možda će sve to za Josepha biti baš tako... nikada ne mora proći kroz strah i osjećaje koje smo svi imali."

Flavill se probudio prošle sedmice i sad napreduje brzo. Još ne može govoriti, ali počinje uspostavljati kontrolu nad udovima, a počinje se i smijati šalama.

Flavill je dobio COVID-19 dok je bio u komi, što mu je onemogućilo primanje cjepiva, ali uskoro će i on biti podoban za 'ubod'", kaže njegova obitelj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije