Misteriozno nestao predsjednik ove države, sumnja se na najgori scenario

Radiosarajevo.ba
Misteriozno nestao predsjednik ove države, sumnja se na najgori scenario
EPA / Ortega sa suprugom

Nikaragvanski ljevičarski predsjednik Daniel Ortega (72) već mjesec se ne pojavljuje u javnosti pa mnogi sumnjaju da je ozbiljno bolestan dok se srednjoamerička država bori s koronavirusom, prenosi Index.hr.

Ortega se zadnji put pojavio u javnosti 12. marta, kada se putem videopoziva javio iz svoje sobe, a nikaragvanska vlada odbija iznijeti bilo kakve informacije o tome gdje je predsjednik i kakvo mu je zdravstveno stanje. 

Junak nikaragvanske revolucije iz 80-ih godina prošlog stoljeća pretrpio je dva srčana udara, ima visoki holesterol i druge tegobe.

Bivšem gerilcu Ortegi to nije prvi put da misteriozno nestaje, prije šest godina je njegova dugotrajna odsutnost čak potaknula nagađanja da je možda preminuo, a nestao je na nekoliko sedmica 1998. godine nakon što ga je usvojena pokćerka optužila za zlostavljanje, što je on negirao.

Nikaragva je zasad registrirala sedam slučajeva koronavirusa i jedan smrtni slučaj, no stručnjaci dovode u pitanje brojke jer vlada nije otkrila koliko je ispitivanja obavljeno. Nikaragva nije uvela socijalno distanciranje ili druge mjere zaštite protiv virusa, za razliku od susjednih Salvadora i Hondurasa, a u toj zemlji se još uvijek igra i nogomet. 

Ortega je izabran za predsjednika 1984. godine, a nakon pet godina je napustio dužnost, da bi 2007. godine ponovno pobijedio na predsjedničkim izborima. Mandat mu istječe krajem 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije