Misteriozna smrt manekenke Ivane, porodica misli da je ubijena?

0
Radiosarajevo.ba
Misteriozna smrt manekenke Ivane, porodica misli da je ubijena?
Foto: Instagram / Ivana Smit

Roditelji nizozemske manekenke Ivane Smit, čije je beživotno i golo tijelo pronađeno na šestom spratu zgrade u Kuala Lumpuru u decembru 2017. godine sumnjaju da je njihova kćerka ubijena.

"Ovo je nepodnošljivo. Policija je jako loše odradila svoj posao. Puno je traljavosti. Također su napravili sve da se slučaj što prije zakopa", poručili su.

Orgije s američkim parom

Ivana Smit umrla je od posljedica pada s 20. sprata, imala je tek 18 godina...

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

U njezinoj krvi pronađeni su tragovi droge i alkohola, posljednju noć je navodno provela na orgijama s američkim bračnim parom Johnson.

Kako piše nizozemski De Telegraaf, malezijske vlasti njenu smrt smatraju zločinom, ali istraga već godinama stoji na mjestu.

Sud u Kuala Lumpuru je prvo odlučio kako je njena smrt bila nesretni slučaj, ali onda je svoju presudu srušio 2019. godine uz poruku: Istražuje se ubistvo.

Prošle godine u aprilu roditelji preminule Ivane apelirali su premijera Marka Ruttea da 'pritisne' malezijskog kolegu prilikom posjete toj azijskoj državi.

"Kao premijer, vi ste zapravo jedini koji stvarno može napraviti razliku. Ne samo da možete, nego zapravo mislim da imate obavezu intervenisati. Da istjeramo pravdu za Ivanu", poručili su njeni roditelji, koji od početka nisu vjerovali kako je manekenka sama pala ili da je bila riječ o samoubistvu.

Ova Nizozemka većinu života provela je u Maleziji s bakom i djedom. Kao tinejdžerica nakratko se vratila živjeti u Nizozemsku kod roditelja, ali onda je ipak prelomila. Manekenstvom se bavila od 13 godine i htjela se probiti u tom svijetu.

"Govorila je da tu ima puno više prilika za nju", kazala je jedna Ivanina prijateljica.

Tragične večeri Ivana je otišla u stan bogatog američkog bračnog para Johnson. Alexander, koji je zaradio milione u kriptovalutama i njegova supruga Luna kazali su policiji kako su te večeri imali trojac s nesretnom djevojkom.

Historijsko suđenje u SAD-u: Sin ubio četvero ljudi, za masovnu pucnjavu osuđena i majka

Historijsko suđenje u SAD-u: Sin ubio četvero ljudi, za masovnu pucnjavu osuđena i majka

"Ivana je bila naša prijateljica i oboje smo imali seksualne odnose s njom", kazala je Luna za Daily Mail i dodala kako im se Ivana u stanu pridružila svojevoljno.

Nadzorne kamere iz kluba u kojem su se provodili pokazuju kako je Alex iznio mladu manekenku u rukama... 

Mnogo neodgovorenih pitanja

Policiji je američki bračni par kazao kako su oni spavali kad je djevojka pala u smrt. Kazali su da su mislili da je otišla iz stana. U njihovoj krvi nisu pronađeni tragovi droge. Ali u njihovom stanu pronađena je zato njezina odjeća?! A kazali su kako su mislili da je odšetala...

Privedeni su, ispitani i pušteni nakon kratke istrage. Kasnije su se brže bolje sklonili iz Malezije...

"Je** me se šta ko misli. Proganjaju nas zbog ovoga", poručio je za Daily Mail ljutito Alex u istupu 2019. godine. Ustraju da nisu imali nikakve veze s Ivaninom smrti...

Stan američkog para nakon smrti Ivane nije zapečaćen, što je velika pogreška. Čistačica je došla i vratila sve u savršeno stanje jer je glavni inspektor bio uvjeren kako je Ivana drogirana pala iz stana sama od sebe. Ne zna se ni tačno vrijeme smrti mlade makeneke.

"Kako taj par može biti slobodan kad je još toliko pitanja oko Ivanine smrti neodgovoreno. Baš zato smo i angažirali privatnog detektiva. On je nastavio ondje gdje je policija zaustavila istragu", poručili su prije par godina Ivanini roditelji, koji bračni par smatraju krivcem za smrt kćeri...

Nizozemski patolog Fran de Groot nakon autopsije je zaključio da dio povreda ne odgovara povredama kakve se zadobiju u padu s velike visine. Osim toga, na balkonu na kojem je pronađena nije bilo puno krvi. Po tome je zaključio kako postoji mogućnost da je bila mrtva i prije samog pada...

"Nešto se dogodilo prije pada s balkona. Možda se okliznula, možda ju je neko udario u glavu. Takve modrice su moguće samo ako srce osobe još kuca", naglasio je.

Njen dečko smatra kako ona nije autorica posljednje SMS poruke koje su razmijenili. Tvrdi da nikad nije koristila spomenute riječi "chicks" i "chilling". Kaže i kako Ivana nikad nije konzumirala droge i da je vodila sportski život.

Iz stana se te večeri čula i svađa, kazali su susjedi. 

"Od početka ne vjerujemo policiji. Na vratu je imala modrice, kao da ju je neko gušio – poručuje porodica koja se i dalje nada pravdi...

Porodica je podignula građansku tužbu protiv malezijskog MUP-a. Prva rasprava je zakazana za oktobar ove godine. U decembru 2023. su apelirali na malezijskog premijera da se osobno angažira u slučaj, piše nizozemski AD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije