Pet misterija ubistva Vanje (14): Osumnjičeni izgovorio riječi koje su zaprepastile inspektore

2
Radiosarajevo.ba
Pet misterija ubistva Vanje (14): Osumnjičeni izgovorio riječi koje su zaprepastile inspektore
Foto: EPA - EFE / Ubistvo makedonske tinejdžerke šokiralo region

Četrnaestogodišnja Vanja Gorčevska je kidnapovana i ubijena, policija je pored njenog pronašla još jedno zakopano tijelo, a svi osumnjičeni su pohapšeni. Međutim, nakon zločina koji je šokirao region mnoga pitanja su ostala bez odgovora, piše Blic.rs.

Sve je počelo još 27. novembra u Skoplju kada je majka Vanje Gorčevske (14) prijavila nestanak kćerke koja je krenula u školu, ali nije do nje i stigla. Potraga makedonske policije trajala je skoro sedmicu dana, pretraživani su napušteni objekti i manastiri, čak i korito rijeke Vardar, pregledano je na stotine sati snimaka s nadzornih kamera, a s budnom pažnjom i strepnjom sve je praćeno u Srbiji, ali i drugim zemljama regiona.

Nažalost, u nedjelju je stigla vijest od koje su svi strepili. Policija je u predgrađu Skoplja pronašla zakopano Vanjino tijelo, a nešto dalje kod Velesa i ubijenog 74-godišnjeg frizera čiji je auto ukraden i korišten za otmicu tinejdžerke.

Bosna i Hercegovina u kontekstu energetskog siromaštva

Bosna i Hercegovina u kontekstu energetskog siromaštva

Veoma brzo saopćeno je da su tri osobe uhapšene, da je ubica i vođa Ljupčo Palevski Palčo, poznat i kao kontroverzni desničarski političar, pobjegao u Srbiju, zatim u nepoznatom pravcu, a onda je policija objavila najšokantniju informaciju da je u zločin bio uključen i Vanjin otac koji se također našao iza brave, pod optužbom da je "barem" tipovao rođenu kćerku!?

Policija je u utorak, 5. decembra, uhvatila i uhapsila i glavnog osumnjičenog.

Otac ubijene djevojčice Vanje (14) ponovo doveden pred sud

Otac ubijene djevojčice Vanje (14) ponovo doveden pred sud

Ipak, uprkos pregršt informacija, zvaničnih i nezvaničnih, mnogi detalji ovog svirepog zločina su i dalje poprilična misterija. Zato krenimo redom.

Misterija 1: Uloga oca Aleksandra

Vanjin otac Aleksandar uhapšen je pod sumnjom da je direktno ili indirektno učestvovao u otmici kćerke. Prema dosadašnjim saznanjima, on je otmičarima sigurno javio kada će Vanja krenuti u školu, da li će biti sama... i bio je u kontaktu s vođom kriminalne grupe Palčom.

Nije još utvrđeno da li je on znao da se planira kidnapovanje, da li je informacije dostavio svjesno ili nesvjesno, baš kao ni da li je znao da je njegova kćerka ubijena u isto vrijeme kada je on njen nestanak prijavio policiji.

Aleksandar Gorčevski, otac ubijene Vanje

Foto: Linkedin: Aleksandar Gorčevski, otac ubijene Vanje

S obzirom da policija tvrdi da je razlog otmice bio otkup koji je ova banda htjela da traži od Vanjine majke, jasno je da ih je neko tipovao, neko ko je znao da imaju novac. I ne isključuje se mogućnost da je to upravo uradio otac Aleksandar koji se razveo od Vanjine majke, ali je često navraćao kod njih.

Misterija 2: Zašto nije tražen otkup?

Policija na osnovu detalja iz istrage nema dilemu da je otmica organizovana kako bi od Vanjine majke dobili pozamašnu sumu novca kao otkup. Po jednoj verziji, Vanjin deda je bio direktor carine i prilično je imućan čovjek, po drugoj, Vanjina majka je nedavno prodala stan i došla je do značajnih finansijskih sredstava.

Međutim, u cijeloj ovoj priči ostaje nejasno zašto banda koja je surovo kidnapovala Vanju, vezavši joj ruke i noge i smjestivši je takvu u gepek automobila, nije nazvala Vanjinu majku i tražila otkup, već su je veoma brzo, poslije samo nekoliko sati - ubili.

"Osumnjičeni za otmicu i ubistvo male Vanje nisu ni kontaktirali njenu majku da traže otkup. Otmičari su se uplašili da će policija otkriti njihov plan, pa su ubili djevojčicu prije nego što je njena majka obaviještena o otkupu", rekao je tužilac Gavrilo Bubevski.

Misterija 3: Šta je to pošlo naopako?

Četrnaestogodišnja devojčica ubijena je hicima iz pištolja, prema prvim informacijama, nepuna tri sata nakon što je kidnapovana!? S obzirom da definitivno nije bilo riječ o seksualnom zločinu, sigurno je da njeno ubistvo na ovaj način nije bilo planirano.

Jedan od osumnjičenih je, navodno, izjavio "da je nešto pošlo po zlu". Međutim, postavlja se pitanje šta je to toliko moglo da "krene po zlu" pa da otmičari ubiju 14-godišnju djevojčicu za koju su htjeli da traže otkup? Verzija koju je prezentovao državni tužilac "da su se otmičari uplašili da će biti otkriven njihov plan, pa da su zato likvidirali djevojčicu", teško da pije vodu. Pa ko bi se uplašio od otkrivanja otmice, a da onda ubije dijete!?

Makedonski novinar o ubistvu djevojčice Vanje (14): 'Ubica je bio policijski i politički projekat'

Makedonski novinar o ubistvu djevojčice Vanje (14): 'Ubica je bio policijski i politički projekat'

Pojedini makedonski mediji su apostrofirali podatak da se ovdje ipak ne radi o profesionalnim kriminalcima, da oni u svojim biografijama nemaju nikakve slične zločine, te da je moguće da ih je uhvatila panika ako je, na primjer, djevojčica pokušala da pobjegne...

A onda se pojavila i teorija da se djevojčica ugušila u gepeku automobila, pa su otmičari odlučili da se riješe tijela.

Misterija 4: Kakva je veza sa ubijenim frizerom?

Makedonska policija je tragajući za nestalom tinejdžerkom, pronašla dva tijela - Vanjino u okolini Skoplja, a od 74-godišnjeg frizera Panča Žežovskog nedaleko od Velesa. Da bi se kasnije ispostavilo da su njihova ubistva (in)direktno povezana, te da su za ova dva zločina osumnjičeni isti ljudi.

Nestanak Žežovskog je prijavljen 22. novembra, pet dana prije nego što je Vanja kidnapovana. Ono što je sigurno dokazano jeste da su otmičari tinejdžerku odvezli u automobilu koji su prethodno ukrali od frizera u penziji. Po jednoj verziji, Žežovski je likvidiran zbog duga od 500 eura (980,37 KM).

Kćerka ubijenog izjavila je "da njen otac i Vanja nisu bili poznati jedno drugom, niti su se ikada sreli".

Ubijeni Panče Žežovski

Foto: Društvene mreže: Ubijeni Panče Žežovski

"Ni moj otac niti iko od nas nisu lično poznavali djevojku. Mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovjek, pa ne znam šta znači pojam koristoljublje.

"Da bi se moglo povezati ubistvo u Velesu od strane iste grupe, jedna od mogućih verzija bi bila da je frizer saznao/znao plan da otme dijete radi iznude, pa su u njemu vidjeli opasnost, pa je postao žrtva", rekla je profesorica Taševska Remenski sa Fakulteta bezbjednosti u Skoplju.

Teško je povjerovati da je cilj bio auto, a motiv – dug od 500 eura.

Misterija 5: Da li je ubica imao jatake?

Policija je kao glavnog organizatora jezivog zločina označila Ljupča Palevskog Palča, kontroverznog političara desničara koji ima proruski pokret "Desna" u Sjevernoj Makedoniji, bavi se građevinarstvom, a bio je svojevremeno u višemjesečnom ekstradicionom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj potjernici Hrvatske.

Za razliku od ostalih osumnjičenih Palčo je jedini uspio da pobjegne i to dok još za njim nije bila raspisana potjernica. On je sinoć uhapšen na granici u Turskoj.

Njegov advokat i prijatelj Vasko Stojkov, priznao je da je Palevskog odvezao za Beograd.

"Zamolio me je da ga odvezem u Beograd jer nije imao vozilo. Rekao je da je zakazao preglede, ali nisam znao ništa o ubistvu", rekao je Stojkov koji se zatim vratio u Sjevernu Makedoniju.

Jeziva teorija: Ugušila se i postala neupotrebljiv talac

"Pravi znak Vanjinog ubistva je brutalnost – pucanje u ugušeno dijete koje je u dogovoru s ocem trebalo da bude talac za iznudu," rekla je Frosina Taševska Remenski, profesorica Fakulteta bezbjednosti u Skoplju.

Po njenom mišljenju je otmica djeteta radi iznude isto što i uzimanje talaca radi iznude u korist terorističkog elementa.

Vanja G.

Foto: Društvene mreže: Vanja G.

"Ako je tačna informacija da se Vanja ugušila u automobilu kojim su je otmičari dovezli/odvezli na lokaciju, onda je pucanje u ugušeno dijete djelo svireposti poznatog u zakonu kao najteži oblik ubistva za koje je propisana kazna doživotnog zatvora. Ako se Vanja ugušila, u planu čudovišta postala je beskorisni talac sa kojim nisu mogli ništa da iznude... U monstruoznom planu ubice i saučesnika, korak koji su preduzeli sahranjivanjem tijela djeteta bila je njihova nada da je niko nikada neće pronaći i da neće biti otkriveni, navodi Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije