Makedonski novinar o ubistvu djevojčice Vanje (14): 'Ubica je bio policijski i politički projekat'

0
Radiosarajevo.ba
Makedonski novinar o ubistvu djevojčice Vanje (14): 'Ubica je bio policijski i politički projekat'
Foto: Facebook / Ubijena Vanja G.

Dragan Pavlović, generalni sekretar Makedonske asocijacije novinara i urednik makedonske televizije, istakao je da je mnogo nepoznanica i nelogičnosti u ovom slučaju.

Čovjeka, koji je osumnjičen za ubistvo djevojčice Vanje (14) i frizera Pančeta Žežovskog (77), Ljupčeta Palevskog Palča i koji je u bjekstvu, Pavlović je okarakterisao kao kriminalca, koji je bio svojevrsni "politički projekat".

Kako je rekao, Ljupče Palevski je više puta bio gonjen za razna djela nasilja, ali nikada nije bio niti zatvoren, niti osuđivan.

Vlada FBiH: Za unapređenje socijalne zaštite u Federaciji BiH iz budžeta više od 26.300.000 KM

Vlada FBiH: Za unapređenje socijalne zaštite u Federaciji BiH iz budžeta više od 26.300.000 KM

"Imali smo jednu press konferenciju tužioca i ministra unutrašnjih poslova koja je postavila više pitanja nego dala odgovora. Bilo je to vrlo neprecizno i bez detalja koje javnost očekuje. Ti detalji koje je policija iznijela su pretpostavka, a oni su ih iznijeli u formi krajnjih činjenica. Činjenica tu nema - kaže Pavlović za portal Blic

Ubica frizera Pančeta Žežovskog i djevojčice Vanje izašao je iz Makedonije, a kako tvrdi Pavlović, takvo bjekstvo nemoguće je bez ozbiljne logistike.

Teške optužbe na račun policije uz pitanje: Da li je ubistvo Vanje (14) moglo biti spriječeno?

Teške optužbe na račun policije uz pitanje: Da li je ubistvo Vanje (14) moglo biti spriječeno?

"Čovjek koji je ubio ovu djevojčicu je nestao, izašao je iz Makedonije tri dana nakon ubistva. Što znači da je njemu dato dovoljno vremena i da se on navodno sada nalazi u Turskoj. Zanimljiv je i detalj da je djevojčica oteta u centru grada i to u dijelu naselja gde žive socijalno bogatiji roditelji", kaže Pavlović.

Kako tvrdi, dijete je oteto na hodniku, a na terenu gdje je Vanja ubijena vide se kamere na izlazima.

"Policija uopšte nije dala informaciju da li je te kamere provjeravala i da li one rade. Policija je rekla da je ubistvo počinjeno u haosu, jer je počela da se diže panika oko nestanka djeteta, što nije tačno. Nestanak deteta prijavljen je tek nakon što je Vanja ubijena i to čak sat vremena kasnije. Dijete je oteto oko pola 7, ubijeno je oko 10. Prijava je bila od njene majke oko 11 sati, a otac je prijavio sat vremena kasnije. Ovdje nije reč o zapuštenoj porodici. I otac i majka rade, žive u centru grada, dijete je primerno i u školi i van nje", kaže Pavlović.

Iznosi i sumnju da je policija dobro uradila svoj posao, ali i da je neko od nadležnih prešutio neke detalje o ubici.

"U javnosti se sumnja da je neko je prešutio neke detalje, s obzirom na to da je on policijski projekat koji je poznat kao takav decenijama u gradu i u državi. Jer, bez logistike ne možete pobjeći iz Makedonije i da vas niko ne vidi ni na granici - ni pasoš, ni sigurnosne kamere, niti bilo šta drugo u vezi samog ubistva. Ljudi koji su označeni kao saučesnici nemaju kriminalni dosije tog tipa nasilja", kaže Pavlović.

Policija na nogama: Raspisana međunarodna potjernica za svirepim ubicom male Vanje i frizera

Policija na nogama: Raspisana međunarodna potjernica za svirepim ubicom male Vanje i frizera

"Čovjek koji se vodi kao osumnjičeni za ubistvo ima kriminalni dosije, ali ne tog tipa. Radi se o klasičnom političkom provokatoru koji tu služi da uzbuni narod protiv druge političke strane, što je već viđeno na Balkanu puno puta. Detalj da je dijete ostavljeno u mjestu odakle potiče majka ubice Palevskog kaže da je on oko 40-45 minuta najmanje udaljen od centra grada odakle je dijete uzeto", kaže Pavlović.

Ističe i da je nemoguće da dijete nije pružalo nikakav otpor.

"Radi se o zgradi koja se nalazi u centru grada i gde se svaki potez, svaki detalj, svaki krik sigurno registruje i gdje bi neko to vidio. Policija je saopštila da je automobil koji je ukraden bio vrlo star citroen, od onih automobila koji su više od 20 godina stari i jedva se kreću. Nelogičnost je i da je prvi čovjek u Velesu ubijen da bi mu se ukrao auto, što je nemoguće, jer možete ukrasti bilo čiji auto ne odlazeći u Veles i ne ubijajući čoveka", kaže Pavlović.

"Pregledajući socijalne mreže gdje je ovaj čovjek bio vrlo aktivan i vrlo aktivan po podkastima na internetu, može se videti da je on dan nakon ubistva prve žrtve u Velesu slao političke poruke i živio sasvim normalno. 27. kad je ubijena devojčica, njegov život je bio vrlo normalan, on je tri dana nakon toga odvezen iz zemlje i ponašao se u gradu i na socijalnim mrežama vrlo normalno. To pokazuje karakter čovjeka koji kontroliše sebe do nivoa ludila", kaže Pavlović i dodaje:

"Neko je znao da je on to uradio jer bez te logistike nije bilo moguće. A pretpostavlja se da je neko iz policije namerno ignorisao pozive za informacije oko nestale djevojke. Nemoguće je staviti u vreću za spavanje djevojku od 14 godina usred grada, usred bijela dana, staviti u gepek u automobil koji se jedva kreće i odvesti je 45 minuta minimum van grada i da to niko ne primjeti i da to niko ne zna", kaže Pavlović.

Objavljena fotografija oca ubijene Vanje (14): Zbog novca otmičarima predao svoje dijete

Objavljena fotografija oca ubijene Vanje (14): Zbog novca otmičarima predao svoje dijete

Postavlja pitanje da li policija prešutila to iz namjere da ne defokusira velike političke događaje kao što je u tom momentu bio Samit u Skoplju.

"To je priča o ocu koji daje ovako monstruoznu sadržinu cijeloj priči i odvaja na neki način od drugih priča o ubistvima djece ili djevojaka iz ovoga. Njen otac je radio do skora u jednoj od najboljih skopskih firmi. Radi se o čovjeku koji nije u gradu prepoznat po nekom nenormalnom ponašanju i slično, koji je navodno bio dužan ubici i onda su oni dogovorili da novac koji njena majka navodno ima od prodaje stana na ovaj način izvuku od nje preko reketa", kaže Pavlović.

Otac je navodno rekao ubici vrijeme i plan izlaska djeteta iz škole, ali dokaza za to nema, navodi Pavlović.

"Otac je bio u stanu gdje je djevojka sa svojom sestrom i majkom živjela, pošto su oni razvedeni i zajedno su očekivali rezultate istrage ili pretrage nakon što je slučaj prijavljen. A mi imamo samo pretpostavku i izjavu svjedoka, to su dvojica koji su navodno bili saučesnici ubice, da je ubici rekao vrijeme i plan izlaska djeteta iz škole. Ali nemamo dokaz da je to zaista bilo tako", kaže Pavlović.

Najnovija informacija: Priveden otac ubijene Vanje (14)

Najnovija informacija: Priveden otac ubijene Vanje (14)

Ističe da može da se očekuje da će osumnjičeni dobiti najvišu kaznu za ovaj zločin - doživotnu robiju. Navodi i da odgovor u kakvom je stanju tijelo djevojke nađeno nije dobijen. Takođe, podsjeća i na činjenicu da u momentu ubistva javnost nije znala za nestanak djevojke, a nije ni dignuta panika da se ona nađe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije