Teške optužbe na račun policije uz pitanje: Da li je ubistvo Vanje (14) moglo biti spriječeno?

0
Radiosarajevo.ba
Teške optužbe na račun policije uz pitanje: Da li je ubistvo Vanje (14) moglo biti spriječeno?
Foto: Društvene mreže / Vanja G.

Ubistvo djevojčice Vanje Gorčevske u Sjevernoj Makedoniji otvara brojna pitanja na koja javnost zahtijeva odgovore, a danas je tamošnja najveća opoziciona partija iznijela niz optužbi na račun ministra policije Olivera Spasovskog i na rad policije koji ocenjuju kao skandalozno loš.

Ako je vjerovati tvrdnjama iz saopštenja koje je politička stranka VMRO-DPMNE danas izdala, policija je još prije sedam meseci pronašla oružje u kući Ljupčeta Palevskog, glavnog osumnjičenog za ubistvo 14-godišnje djevojčice Vanje Gorčevske i tada nije učinila - ništa.

"SDS je dotaknuo dno. Hvale se tragičnim slučajem čiji je epilog dvoje ubijenih, a glavni osumnjičeni egzekutor je u bjekstvu. Upravo su institucije kojima upravlja SDS te koje imaju najveću odgovornost što su dozvolile da se u S. Makedoniji proširi toksična atmosfera, čija je posljedica dvostruko ubistvo. Palevskom su godinama dozvoljavali da prijeti, širi govor mržnje, poziva na nasilje u etru kroz svoje podkaste i gostovanja na Infomaksu i na to nije bilo reakcije. Ovakvo njegovo ponašanje tolerisale su policijske i političke strukture SDS-a i tako je podstican da izađe na ulicu samo iz uskih i sitnopartijskih motiva", navodi se u saopštenju, pa nastavlja:

Veton Suroi o "srpskoj izuzetnosti": U Srbiji je ovone samo državni, već i društveni projekat"

Veton Suroi o "srpskoj izuzetnosti": U Srbiji je ovone samo državni, već i društveni projekat"

"Stvorena je mreža reketaša i nasilnika koji su imali osjećaj neprikosnovenosti. Uostalom, da je Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo promptno i na odgovarajući način kada je prije sedam mjeseci pronađeno oružje u kući Palevskog, možda se ova tragedija ne bi dogodila. Osim toga, iz MUP-a Spasovskog ne odgovaraju kako je došlo do toga da je vozilo ubijenog Velešana korišteno za izvršenje drugog krivičnog djela i kako je to vozilo prošlo ulicama Skoplja? Iz MUP-a ne daju odgovor zašto pet dana nije preduzeto ništa povodom informacija da je Palevski mogući izvršilac ubistva male Vanje?."

"Konfuzna konferencija za novinare MUP-a i Tužilaštva izaziva sumnju da institucije nisu na vrijeme preduzele sve korake. Da je bilo odgovora na vrijeme, možda ne bi bilo dvostrukog ubistva, ili možda glavni osumnjičeni ne bi bio u bjekstvu. SDS treba da se stidi, umjesto da se hvali ovakvim djelovanjem institucija", zaključuje se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Ovo je peti osumnjičeni za ubistvo djevojčice Vanje: Riječ je o - sportisti

Ovo je peti osumnjičeni za ubistvo djevojčice Vanje: Riječ je o - sportisti

Podsjetimo, tijelo četrnaestogodišnje devojčice, Vanja Gorčevske, pronađeno je u nedjelju, a policija je saopštila da je tinejdžerka ubijena. U njeno ubistvo umiješano je pet osoba. Vanja je nestala 27. novembra ispred svoje zgrade, a ubijena je istog dana oko 10 časova, na svega 40 minuta od porodičnog doma.

Njenom ocu je određen pritvor, iako je negirao krivicu. Glavni osumnjičeni Ljupčo Palevski-Palčo nalazi se u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije