Misteriozni nestanak i još misteriozniji pronalazak: Kod dječaka Alexa našli samo tri stvari

0
Radiosarajevo.ba
Misteriozni nestanak i još misteriozniji pronalazak: Kod dječaka Alexa našli samo tri stvari
Foto: BBC / Alex Batty

Dečak koji je nestao prije šest godina na porodičnom ljetovanju u Španiji ponovo je sa svojom porodicom.

Britanac Alex Batty danas ima 17 godina, a nestao je dok je imao 11 tokom ljetovanja sa majkom i djedom.

Ovaj slučaj privukao je ogromnu pažnju javnosti širom svijeta, jer je dječak nestao pod misterioznim okolnostima, a njegov povratak je još neobičniji.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Manchesterska policija u subotu je održala konferenciju za medije zbog ogromnog interesovanja javnosti za ovaj slučaj. Saopćeno je da policajci još uvijek nisu razgovarali sa Alexom o njegovom nestanku, niti o tome šta je radio čitavih šest godina.

"Važno je da razgovaramo s njim, ali tempom koji njemu odgovara. Tako ćemo utvrditi tok slučaja, a ujedno i eventualnu potrebu za istragom. Alex možda jeste šest godina stariji u odnosu na vrijeme kada je nestao, ali je još uvijek vrlo mlada osoba", rekao je Mat Boyle iz policije Manchestera.

Dječak iz Engleske koji je nestao prije 6 godina pronađen u Francuskoj: 'Želim samo da čujem baku'

Dječak iz Engleske koji je nestao prije 6 godina pronađen u Francuskoj: 'Želim samo da čujem baku'

Alex je 2017. bio na ljetovanju sa majkom Melanie i djedom Davidom. Njegova majka je izgubila roditeljska prava i o dječaku se starala baka. Nije najjasnije kako je iz Španije završio u Francuskoj i kako je tačno proveo šest godina tokom kojih se vodio kao nestao.

Posljednje dvije godine tinejdžer je proveo živeći u 'duhovnoj zajednici' u podnožju francuskih Pirineja sa majkom i djedom, zajedno sa još desetak ljudi koji "vjeruju u reinkarnaciju".

Kada mu je djed preminuo prije nekih šest mjeseci, Alex je odlučio da napusti zajednicu. Majka mu je, navodno, 'zaprijetila' selidbom u Finsku. Dječak je pješačio preko planina četiri dana i četiri noći, prije nego što ga je pronašao dostavljač Fabien Accidini u srijedu oko tri ujutro.

"Prvo je bio sumnjičav, dao mi je lažno ime. Bilo je jasno da mu treba pomoć. Pošao je sa mnom da podijelim medicinske potrepštine stanovnicima sela u seoskom dijelu Pirineja, i onda se otvorio u razgovoru. Kada mi je rekao da je bio otet, natjerao sam ga da ponovi, potpuno luda situacija", rekao je Accidini za AFP.

Alex Batty
Foto: BBC: Alex Batty

Alex je bio istrošen i umoran, a nosio je samo tri stvari - skejtbord, baterijsku lampu i ruksak. Kod sebe je imao sto eura (195 KM) i nije imao mobilni telefon.

Alexova majka je izgubila roditeljsko pravo, navodno jer je bila u vjerskoj sekti. Baka je postala zakonski staratelj, ali su onda njen bivši muž i dječakova majka htjeli da Alexa odvedu na ljetovanje. Baka je pristala i dječak je nakon toga nestao.

"Vjerovala sam da su moj bivši muž i kćerka odveli dijete u inostranstvo, nakon što su upali u životni stil nalik kultu", rekla je baka Susan Caruana za Mirror.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije