CNN: Alexey Navalny nestao iz ruskog zatvora?

0
Radiosarajevo.ba
CNN: Alexey Navalny nestao iz ruskog zatvora?
Foto: EPA - EFE / Alexei Navalny

Advokati Alexeyja Navalnog rekli su u ponedjeljak da su izgubili kontakt s zatvorenim ruskim vođom opozicije, za kojeg se vjerovalo da je zatvoren u kaznenoj koloniji istočno od Moskve, a njegovo mjesto boravka je nepoznato.

Navalny je u augustu osuđen na 19 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke zajednice, financiranje ekstremističkih aktivnosti i brojne druge zločine. Već je izdržavao kazne od 11 i pol godina u zatvoru visoke sigurnosti zbog prijevara i drugih optužbi koje poriče, piše CNN

Podržavatelji Navalnog tvrde da je njegovo hapšenje i zatvaranje politički motivirani pokušaj gušenja njegove kritike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Advokati su poduzeli nekoliko pokušaja da dobiju pristup zatvoru gdje se vjerovalo da je Navalni, koji je imao ozbiljnih zdravstvenih problema. Glasnogovornica Kira Yarmysh rekla je u ponedjeljak da im je rečeno da se 47-godišnjak ne nalazi ni u jednoj od kaznenih kolonija IK-6 ili IK-7.

"U petak i tokom dana danas, niti IK-6 niti IK-7 nisu im odgovorile", dodala je Yarmysh, napominjući da je Navalni nestao prije šest dana. Navalni je posljednji put bio zatvoren u kaznenoj koloniji IK-6 istočno od Moskve.

Navalni je predstavljao jednu od najozbiljnijih prijetnji Putinovom legitimitetu tokom njegove vladavine koja traje više od dvije decenije.

Dissidenta su prebacili iz Rusije u Njemačku 2020. godine nakon što je otrovan nervnim otrovom novičokom, sovjetskim otrovom. Navalni je morao biti prevezen zračnom hitnom pomoći iz sibirskog grada Omska i stigao je bez svijesti u bolnicu u Berlinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije