Hiljade demonstranata na ulicama traže oslobađanje Navalnyja

1
Anadolija
Hiljade demonstranata na ulicama traže oslobađanje Navalnyja
Foto: AA / Protesti u rusiji

Hiljade demonstranata u nedjelju su izašle na ulice brojnih ruskih gradova i protestiraju sa zahtjevom puštanja na slobodu opozicionara Alexeija Navalnyja.

Okupljanja demonstranata organizirana su u brojnim ruskim gradovima, uključujući Moskvu i St. Petersburg, a ruske snage sigurnosti poduzele su pooštrene mjere sigurnosti.

U nekoliko gradova već su počeli i sukobi između demonstranata i policije, a desetine izgrednika su lišene slobode.

Protesti u rusiji - undefined

Foto: AA: Protesti u rusiji

Većina glavnih saobraćajnica u centralnim dijelovima gradova su blokirane policijskim barikadama, restorani i kafeterije su zatvorene, a danas je zabranjena i prodaja alkoholnih pića u mnogim gradskim središtima.

Riječ je o protestima kakvi su na Navalnyjev poziv u Rusiji održani i 23. januara kada je privedeno blizu 4.000 osoba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su protesti ilegalni i upućen je apel Rusima da ne učestvuju u takvim provokacijama.

Protesti u rusiji - undefined

Foto: AA: Protesti u rusiji

Nakon što se u Nemačkoj oporavljao od trovanja, Navalny (44) je uhapšen u Moskvi po povratku u tu zemlju, 17. januara. Ruske vlasti su saopštile da je prekršio uslovnu slobodu iz presude iz 2014. godine za pranje novca, za koju Navalny kaže da je politički motivisana.

Manje od 25 sati po povratku u Rusiju, sud u Moskvi je naredio da Navalny ostaje u pritvoru 30 dana i on se nalazi u čuvenom moskovskom zatvoru Matrosskaya Tishina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije