Navaljni objavio video: Otrovan putem boce vode u hotelu

1
Radiosarajevo.ba
Navaljni objavio video: Otrovan putem boce vode u hotelu
Foto: Screenshot / Aleksej Navaljni

Tim otrovanog ruskog opozicionara, Alekseja Navaljnog, objavio je vrlo zanimljiv video na svom službenom Instagram profilu.

Navaljnjijev tim u objavi na Twitteru tvrdi da je vodeći kritičar Putina otrovan putem boce vode u hotelskoj sobi u Tomsku u kojoj je boravio prije leta na kojem mu je pozlilo.

Prije toga se smatralo da je Navaljni otrovan na aerodromu neposredno prije leta. 

U objavi stoji da je dotična boca vode bila jedna od besplatnih boca koje su Navaljnom ostavljene u hotelu. 

"Objasnimo odakle dolazi ono o čemu nas neprestano pitaju. Takozvana „boca s„ Novičokom “, pa, tačnije, to je obična plastična boca, na kojoj su kasnije u njemačkoj laboratoriji pronađeni tragovi hemijskog otrova. Ovo je boca iz sobe u hotelu u Tomsku u kojoj je odsjeo sam Navaljni i cijela naša filmska ekipa. Premotajte unaprijed do 20. avgusta. Na današnji dan dio našeg tima odletio je za Moskvu, a neki su ostali u Tomsku da završe video. Tokom leta, Aleksej je izgubio svijest i počeo se gušiti, avion je hitno sletio. Gotovo odmah, zaposlenici FBK koji su ostali u Tomsku saznali su za incident", piše u video.

Tada je učinjena jedina moguća stvar, navodi se.

"Pozvali su advokata, popeli se do sobe iz koje je Navaljni upravo izašao i počeli bilježiti, opisivati i pakirati sve što su tamo pronašli. Uključujući boce iz hotelske vode", piše u objavi.

Kako se to dogodilo možete vidjeti na video snimku.

"Njemačka laboratorija je na boci iz Tomska pronašla tragove "Novičoka". A onda su još tri laboratorije koje su uzimale testove od Alekseja potvrdile da je Navaljni otrovan. Sada razumijemo: to je učinjeno prije nego što je napustio svoju sobu i otišao na aerodrom", piše u ovom videu.

Podsjetimo, Navaljniju je pozlilo na letu u Rusiji prošlog mjeseca te je nakon nekoliko dana prebačen na liječenje u Berlin.

Njemačka je potvrdila da je otrovan novičokom, nervnim agensom razvijenom u Sovjetskom Savezu. 

Rusija tvrdi da nema dokaza da je otrovan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije