Amerikanci najavili sankcije Rusiji zbog trovanja Navalnyja

0
Radiosarajevo.ba
Amerikanci najavili sankcije Rusiji zbog trovanja Navalnyja
Foto: Screenshot / Aleksej Navaljni

Sjedinjene Američke Države su najavile sankcije Rusiji zbog trovanja opozicionog lidera Alexeija Navalnyja, piše BBC.

Ove mjere se odnose na nekolicinu ruskih zvaničnika i entiteta te će biti koordinirane sa sličnim mjerama Evropske Unije, navode američki zvaničnici.

Također se navodi kako je Američka obavještajna služba zaključila kako Ruska vlada stoji iza skoro smrtonosnoh nervnog napada na Navalny u Sibiriji prošle godine.

On je najveći kritičar aktuelnog predsjednika Vladimira Putina.

Moskva s druge strane negira učešće u njegovom pokušaju trovanja i osporava zaključak zapadnog oružanog eksperta da je korišten nervni agent Novichok.

Šta su rekli američki zvaničnici?

Prema riječima novinara, sedam ruskih zvaničnika i 14 eniteta, uključeni u ovaj hemijski i biološki proizvod, su bili na meti sankcija. Nisu davali više detalja.

To je bila prva sankcija koja je upotrebljena na Rusiju od strane administracije predsjednika Joe Bidena.

Oni su zauzeli tvrđi stav prema predsjedniku Putinu u odnosu na njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

S druge strane, EU je u utorak objavila da su meta četiri ruska vladina zvaničnika. U pitanju su Alexandr Kalashnikov, vođa ruskog zatvorskog sistema, Alexandr Bastrykin, predsjedavajući komiteta za investicije, glavni tužilac Igor Krasnov i Viktor Zolotov, šef Nacionalne garde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije