Sud u Strasburgu traži od Rusije da odmah oslobodi Navalnya

2
Radiosarajevo.ba
Sud u Strasburgu traži od Rusije da odmah oslobodi Navalnya
Foto: EPA-EFE / Aleksej Navaljni

Evropski sud za ljudska prava zatražio je danas od Rusije da odmah pusti na slobodu opozicionara Alexeja Navalya, navodeći da postoji opasnost po njegov život.

Sud je uzeo u obzir prirodu i obim rizika za život podnosioca zahtjeva, koji je razmotren u svijetlu opštih okolnosti njegovog trenutnog pritvora”, naveo je Sud i dodao da Rusija kao potpisnica Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava ima “obavezu da poštuje” odluku.

Odluka je objavljena i na blogu Alexeja Navalnya.

Alexei Navalny - undefined

Foto: EPA-EFE: Alexei Navalny

Ta “privremena mjera” preduzeta je na osnovu zahtjeva koji je podnio Navalni 20. januara, a u kojem traži svoje puštanje na slobodu.

Protivnik Kremlja je naveo da mjere ruskih vlasti “ne mogu da pruže dovoljne garancije za njegov život i zdravlje”.

Navalny je uhapšen 17. januara po povratku u Rusiju iz Njemačke gde se mjesecima oporavljao od trovanja nervnim agensom. Njegovo hapšenje je izazvalo proteste širom Rusije, koji su završeni hapšenjem oko 11.000 ljudi.

Sud u Strazburu je podsjetio da države članice Konvencije o ljudskim pravima “imaju obavezu da poštuju” njegove privremene mjere.

.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije