Misterij Bijele kuće: Nestali zapisi o Trumpovim razgovorima na dan napada na Kongres?

1
Hina
Misterij Bijele kuće: Nestali zapisi o Trumpovim razgovorima na dan napada na Kongres?
Foto: EPA-EFE / Capitol Hill

U arhivu Bijele kuće postoji neobjašnjiva 'rupa' od više od sedam sati u zapisima telefonskih razgovora bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na dan smrtonosnog napada na američki Kongres, prenijeli su u utorak Washington Post i CBS.

Dnevnici predani panelu Zastupničkog doma Kongresa koji istražuje napad nisu pokazali nikakve pozive upućene Trumpu ili od njega između 11,17 i 18,54 sati, razdoblju u kojemu su njegovi pristaše 6. januara 2021. nasilno upali u zgradu Kongresa dok su zastupnici trebali potvrditi Trumpov izborni poraz 2020., izvijestile su novinske kuće.

Jedanaest stranica zapisa Trumovih aktivnosti koje su predane zastupnicima pokazuju da je Trump razgovarao s najmanje osam ljudi telefonom prije neobjašnjive 'rupe' od sedam sati i 37 minuta i s jedanaest osoba nakon toga, objavili su Post i CBS.

Forto: "Istina je jedna. Ni institucije RS ni Srbije nemaju pravo na svoju paralelnu istinu"

Forto: "Istina je jedna. Ni institucije RS ni Srbije nemaju pravo na svoju paralelnu istinu"

Ta neobjašnjiva rupa mogla bi izazvati zabrinutost da su zapisi o predsjedničkim kontaktima u ključnim trenucima - dok je policija američkog Capitola bila u sukobu s Trumpovim pristašama, a pripadnici tajne službe evakuirali Trumpova zamjenikea Mikea Pencea iz Senata, sakriveni ili uništeni, piše BBC.

Takav slučaj mogao bi potaknuti optužbe za zataškavanje koje podsjećaju na aferu Watergate 1973., kada je u audiosnimkama iz Ovalnog ureda dostavljenima kongresnim istražiteljima bila neobjašnjiva rupa od 18 i pol minuta.

Capitol Hill - undefined

Foto: EPA-EFE: Capitol Hill

Optužbe za umiješanost predsjednika u kriminalnu zavjeru tada su dovele do ostavke Richarda Nixona sljedeće godine.

Glasnogovornik odbora Predstavničkog doma koji istražuje nerede na Capitolu Hillu odbio je komentirati slučaj za Reuters.

Trumpov glasnogovornik rekao je da Trump nema nikakve veze s arhivom i smatra da su svi njegovi telefonski pozivi snimljeni i sačuvani.

U medijiskim izvješćima 6. januara prošle godine navodilo se da je u razdoblju 'rupe' Trump vodio razgovore sa svojim saveznicima i zastupnicima.

Nekoliko republikanskih članova Kongresa - uključujući čelnika manjine u Zastupničkom domu Kevina McCarthyja, senatora Mikea Leeja iz Utaha i Tommyja Tubervillea iz Alabame, rekli su da su tog poslijepodne razgovarali s predsjednikom telefonom.

U arhivu također nema traga o kasnojutarnjem telefonskom razgovoru Trumpa i njegovog potpredsjednika Pencea u kojemu je potonji ponovno odbio predsjednikove sve ljutitije zahtjeve da se odgodi potvrda predsjedničke pobjede Joea Bidena u Kongresu.

To bi mogao biti pokazatelj da je predsjednik komunicirao neslužbenim kanalima, poput telefona nekog od svojih saradnika ili neregistriranog mobilnog telefona.

Kongres će istražiti tu mogućnost, prenose mediji izvore u istrazi.

Najmanje je sedam smrti povezano s napadom na sjedište Kongresa kada su hiljade Trumpovih pristaša svojim upadom prekinule potvrdu rezultata predsjedničkih izbora održanih u oktobru 2020.

Marširali su na Capitol Hill nakon vatrenog Trumpova govora koji je na skupu ponavljao neutemeljenu tvrdnju da mu je demokratski predsjednik Joe Biden ukrao pobjedu na predsjedničkim izborima.

Kako se kongresna istraga o napadu 6. januara bliži svom devetom mjesecu, sve veći broj dokumenata koje je odbor pribavio 'curi' u javnost.

Prošle sedmice, tekstualne poruke Virginije Thomas bivšem šefu Trumpovog kabineta Marku Meadowsu otkrile su da je supruga konzervativnog suca Vrhovnog suda Clarencea Thomasa bila u velikoj mjeri uključena u pokušaje osporavanja rezultata izbora 2020. i čini se da je promicala teorije zavjere.

Komisija sada razmatra hoće li je pozvati da svjedoči.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije