Policija o novom napadu na Capitol: Ne čini se da je povezan s terorizmom

0
Hina
Policija o novom napadu na Capitol: Ne čini se da je povezan s terorizmom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Predsjednik SAD-a Joe Biden kazao je da je shrvan viješću o tome da je jedan policajac ubijen, a drugi ranjen u napadu koji se dogodio na sigurnosnoj kontrolnoj točki na Kapitolu, sjedištu Kongresa, objavila je Bijela kuća.

Biden je rekao kako dobiva najnovija izvješća vezana uz incident i da će nastaviti pratiti tijek istrage.

Prema priopćenju, Biden je naložio da se zastave na Bijeloj kući spuste na pola koplja u čast policajca Williama Evansa, koji je ubijen u napadu. Evans je 18 godina radio kao pripadnik snaga sigurnosti.

I predsjednica Kongresa Nancy Pelosi naložila je spuštanje zastava na pola koplja, najavivši punu spremnost Kongresa na suradnju s policijom u istrazi. Ubijenog policajca nazvala je "mučenikom demokracije".

Jedan policajac ubijen, jedan ranjen

Policija je objavila da je u napadu na Kapitol jedan policajac podlegao ozljedama, a drugi je ranjen te da je napadač ubijen. Policija smatra da incident nije povezan s terorizmom.

"Osumnjičeni se zaletio automobilom na dvojicu naših agenata kada je naletio na barijeru", rekla je o incidentu šefica policije Kapitola Yogananda Pittman. Potom je osumnjičeni izašao iz automobila s nožem u ruci i krenuo prema policijskim službenicima, nakon čega su oni zapucali i napadač je ubijen. Nakon incidenta jedan je policajac podlegao ozljedama.

Policija smatra da incident nije povezan s terorizmom, ali je najavila da će provesti istragu.

"Ne čini se da je napad povezan s terorizmom, no mi ćemo nastaviti s istragom", rekao je čelnik odjela Metropolitan policije u Washingtonu Robert Contree. Također je kazao kako se čini da je napadač djelovao sam.

Poznat identitet napadača

Napadač je u incidentu ubijen. List Washington Post objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da je osumnjičeni Noah Green te da je prijavljen u Virdžiniji.

U postu na sada izbrisanoj Facebook stranici Green je sredinom ožujka napisao da je nedavno napustio posao "djelomično zbog nevolja, ali u konačnici u potrazi za duhovnim putovanjem". Također je naveo da "pati od nuspojava lijekova koje je nesvjesno uzimao". Pisao je i o svom zanimanju za crnu nacionalističku vjersku organizaciju "Nacija islama", navodi BBC.

Policija, međutim, još uvijek nije službeno identificirala napadača te je navela kako još treba utvrditi motiv napada. Prema neimenovanim policijskim izvorima napadač nema raniji dosje.

Govoreći o napadu šefica osiguranja na Kapitolu Yogananda Pittman kazala je kako se osumnjičeni zaletio automobilom na dvojicu agenata i pritom naletio na postavljenu barijeru. Potom je izašao iz automobila s nožem u ruci i krenuo prema policijskim službenicima. U napadu je jedan policajac zadobio ozljede od kojih je preminuo, dok je drugi ranjen, a napadač je ubijen.  

Deseci policijskih automobila, označenih i neoznačenih, dojurili su nakon napada do bijelog zdanja u kojem je sjedište američkog Kongresa, u najgoroj prijetnji nakon događaja od 6. siječnja, kada su pristaše tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa upali u zgradu i devastirali je, pri čemu je bilo i poginulih među policajcima.

Dok policija nije potpuno ovladala situacijom, ljudima u zgradi Kongresa rečeno je da ostanu podalje od prozora iz sigurnosnih razloga. Srećom, malo je ljudi bilo na Kapitolu u trenutku napada. Članovi Kongresa nisu u petak bili u Washingtonu, s obzirom na skori Uskrs.

Američke sigurnosne agencije sredinom marta su upozorile na prijetnju rasistički motiviranog nasilja koje bi među građanstvom mogli počiniti bijeli supremacisti, te da naoružane skupine imaju na meti pripadnike policije i osoblje i zgrade administracije.

Oko Kapitola je trenutno raspoređeno jako policijsko osiguranje. Deseci pripadnika policije, koji su ostali poslije zbivanja u januaru  na Kapitolu, brzo su bili raspoređeni na cijelom području.

"Ovo je bilo iznimno teško vrijeme za policiju Kapitola, nakon događaja 6. januara i sada ovih današnjih", rekla je čelnica osiguranja Pittman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije