Mislili su da je ubijen na Zmijskom otoku: Njegova rečenica postala simbol odbrane

2
Radiosarajevo.ba
Mislili su da je ubijen na Zmijskom otoku: Njegova rečenica postala simbol odbrane
Foto: Twitter/ Ministarsvo odbrane Ukrajine / Ukrajinski vojnik dobio priznanje

Ministarstvo odbrane Ukrajine reklo je u utorak da je ukrajinski graničar koji je časniku ruskog ratnog broda u prvim danima rata u Ukrajini rekao "odje*ite" pušten je u sklopu dogovora o razmjeni zarobljenika te potom odlikovan, piše The Guardian.

Graničar Roman Hribov bio je stacioniran na Zmijskom otoku kada je Rusija 24. februara iz zraka i s mora napala Ukrajinu. Kada su Rusi od odreda na otoku nedaleko od luke Odese zatražili da se predaju, Hribov se agresoru obratio preko radija i rekao: "Ruski ratni brode, od*ebi".

U prvim izvještajima s lica mjesta stajalo je da je 13 ukrajinskih graničara na Zmijskom otoku poginulo jer se nisu htjeli predati. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će svaki od njih posthumno biti proglašen "Herojem Ukrajine". Međutim, Ukrajinski su graničari nakon nekoliko dana objavili da su graničari koji su toga dana bili na Zmijskom otoku živi, ali da su ih Rusi zarobili.

Važna informacija za građane: Privremena izmjena režima saobraćaja u Sarajevu zbog protesta

Važna informacija za građane: Privremena izmjena režima saobraćaja u Sarajevu zbog protesta

Ukrajinski je parlament situaciju dodatno zakomplicirao kada je kasnije rekao da je 19 graničara, a ne 13 kako se prvotno smatralo, pušteno nakon prvog dogovora Ukrajinaca i Rusa o razmjeni zarobljenika. Predsjednik Zelenski prošle je nedjelje rekao da su neki od graničara poginuli, a neki zarobljeni.

"Pušteni su svi zarobljeni. Rusi su nam to predložili i prijedlog smo prihvatili bez oklijevanja. Preminuli su heroji", rekao je Zelenski.

Ministarstvo odbrane Ukrajine u utorak je reklo da je Hribov sada u svome domu Čerkasiju te objavilo video na kojem se može vidjeti kako prima medalju za svoj doprinos obrani Ukrajine.

Zvučni zapis kratkog razgovora između Hribova i časnika ruskog ratnog broda postao je viralna senzacija na društvenim mrežama, a izjava "ruski ratni brode, od*ebi" bojni poklič ukrajinskih branitelja. Ukrajinska je pošta izdala posebnu poštansku marku kojom je odala počast tom činu prkosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije