Masakr na Zmijskom ostrvu: Rusi nisu pobili sve ukrajinske vojnike

7
Radiosarajevo.ba
Masakr na Zmijskom ostrvu: Rusi nisu pobili sve ukrajinske vojnike
Foto: Agencije / Ilustracija / Zmijsko ostrvo

Vijest ažurirana 8. marta u 13 sati - ukrajinska strana tvrdi da su vojnici možda ipak živi, a u ponedjeljak je to službeno potvrđeno. 

Plotuni sa ruskog ratnog broda nisu ubili sve ukrajinske vojnike na Zmijskom ostrvu u Crnom moru, kako je ranije potvrdio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Obračun se, kako javljaju mediji, desio u četvrtak popodne, na malom ostrvu koje se nalazi blizu ušća Dunava u Crno more.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Prvo su Ukrajinci bili oduševljeni pošto je na Youtubeu objavljena komunikacija ruskih mornara i ukrajinskih vojnika, u kojoj su Rusi poniženi, ali oduševljenje je zamijenila tuga, kad se pojavila vijest da su svi ukrajinski vojnici na ostrvu pobijeni.

Na audio snimku, koji je objavljen na Youtubeu, čuje se kako ruski komandant govori:

"Javljam vam se sa ruskog vojnog broda. Predlažem vam da položite oružje, predate se i tako izbjegnete krvoproliće i nepotrebne žrtve. Ako ne pristanete, otvorit ćemo vatru.

Odgovor Ukrajinaca sa Zmijskog ostrva bio je jasan:

"Poruka ruskom vojnom brodu - j**** se!

Poslije ove poruke, Rusi su bombardovali ostrvo, a predsjednik Ukrajine Zelenski je potvrdio da su "svi vojnici hrabro poginuli braneći ostrvo".

"Svi branitelji Zmijskog ostrva su se borili koliko su mogli. Junački su poginuli. Svi oni će posthumno biti odlikovani. Vječno ćemo pamtiti sve koji su dali život za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

Inače, bitka za Zmijsko ostrvo počela je u četvrtak oko 18 sati, kad su ostrvo napali krstarica Moskva i patrolni brod Vasili Bikov.

U 22 sata, objavljeno je da su Rusi zauzeli ostrvo, i uništili svu infrastrukturu na njemu. Ubijeno je 13 ukrajinskih vojnika, koji su odbili da se predaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije