Zašto je ruska vojska tako ranjiva u Ukrajini: Ključ je - komunikacija

2
Radiosarajevo.ba
Zašto je ruska vojska tako ranjiva u Ukrajini: Ključ je - komunikacija
Foto: EPA-EFE / Ruski vojnik u Ukrajini

Ruske trupe u Ukrajini iznenađujuće su često koristile nezaštićenu komunikaciju mobitelima i radiovezom, što ih je učinilo dodatno ranjivima, piše Washington Post.

Ruska vojska posjeduje modernu opremu za sigurnu komunikaciju, ali su jedinice na bojištu posegnule za uređajima jednostavnijima za korištenje, prenijeli su američkim novinarima izvori iz Pentagona.

Od početka invazije su obavještajne službe NATO-a zabilježile više slučajeva da su ruski zapovjednici zaplijenili mobitele svojih vojnika iz straha da će tako nesvjesno odati lokaciju svoje jedinice. Ukrajinski civili prijavili su da su im ruski vojnici ukrali telefone kako bi njima razgovarali međusobno i sa svojima kod kuće. Ti su pozivi otkrili frustracije ruskih vojnika i pad borbenog morala.

Lideri trojke odgovorili na Dodikove ucjene: Objavili fotografiju na Facebooku, uz samo dvije riječi

Lideri trojke odgovorili na Dodikove ucjene: Objavili fotografiju na Facebooku, uz samo dvije riječi

Elektroničko ratovanje

Kostas Tigkos, vojni stručnjak iz Janes Groupa, ustvrdio je kako postoje dokazi da su Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a ukrajinskim snagama dale opremu za elektroničko ratovanje. Tom opremom Ukrajinci mogu prekinuti rusku komunikaciju i gađati ruska zapovjedna mjesta. Uništavajući ruske komunikacijske čvorove, rekao je Tigkos, Ukrajinci bi mogli praviti pritisak na ruske jedinice da koriste manje sigurnu opremu, što opet povećava šansu da takvi razgovori budu presretnuti i iskorišteni za prisluškivanje i lociranje postrojbi.

Rusija je tokom posljednja dva desetljeća modernizirala svoju vojsku, posebno komunikaciju, no ekspert Janes Groupa ističe da je oprema samo dio jednačine. Jedna je stvar imati dobar radio, naglašava on, a druga je stvar sagraditi mrežu i provesti složenu vojnu operaciju s hiljadama pokretnih dijelova koji će raditi kao simfonija. Ruski zapovjednici pokazali su da imaju problema s usklađivanjem komunikacije na tako golemom, dinamičnom bojištu jer ne treba zaboraviti da su ruske snage raširene po Ukrajini, europskoj zemlji drugoj po površini, nakon Rusije.

Presreli razgovor

To je velik izazov za časnike koji moraju koordinirati položaj odašiljača i osigurati da se frekvencije radija redovno mijenjaju.

Ukrajinsko Ministarstvo obrane tvrdi da su presreli razgovor između dva ruska obavještajna časnika koji su otvoreno razgovarali o smrti višeg časnika. Kad je jedan tražio da govore na zaštićenoj liniji, drugi mu je rekao da ne radi.

"Ne možemo stupiti u kontakt ni s kim", požalio mu se kolega. Njegov komunikacijski uređaj, zvan Era, bio je neispravan. Taj uređaj ruske proizvodnje oslanja se na mobilnu mrežu, ali teško rusko bombardiranje uništilo je mobilne odašiljače u mnogim dijelovima Ukrajine, zauzvrat ograničavajući sposobnost Rusa da koriste sigurne telefone, protumačio je analitičar Tigkos. Jedno je od objašnjenja da su se ruski časnici s godinama opustili jer su, primjerice, u ratu u Siriji mogli koristiti radio i mobitele bez ikakve brige, podsjeća Sam Bendett, stručnjak za vojnu tehnologiju u Centru za pomorske analize u Arlingtonu. No, u Ukrajini to nije moglo proći.

Frustrirani Rusi

Rusi su toliko komunicirali preko nezaštićenih linija da su ukrajinski radioamateri neke razgovore objavili online, prenosi Washington Post. Ti su razgovori otkrili nivo frustracije ruskih vojnika. Jedan ruski general navodno je ubijen u zračnom napadu nakon što su Ukrajinci otkrili njegov mobitel, objavio je New York Times ranije ovog mjeseca.

No, ne treba generalizirati: fotografije ruske opreme koju su zaplijenile ukrajinske snage pokazuju sofisticirane i sigurne radiostanice, kaže Sam Bendett.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije