35. dan invazije: Ukrajinske vlasti optužile Rusiju za upotrebu fosfornih granata

4
Radiosarajevo.ba
35. dan invazije: Ukrajinske vlasti optužile Rusiju za upotrebu fosfornih granata
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

35. je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ključni događaji jutros:

- Razgovarali su Macron i Putin, ruski predsjednik je rekao da će razmisliti o humanitarnoj misiji za Mariupolj

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

- CNN javlja da su Rusi počeli povlačiti dio trupa kod Kijeva, ali su izvijestili i da se i dalje kod Kijeva čuju eksplozije

- SAD kaže da će dio ruske vojske koji se povukao iz okolice Kijeva vjerojatno napasti negdje drugdje

- Niz eksplozija u vojnom logoru u Rusiji, nema službenih informacija o uzroku

- Ukrajina je Rusiji predložila da će usvojiti neutralan status, a zauzvrat traži sigurnosna jamstva za trajni prekid ruskog vojnog napada

- Rusija je objavila da će radikalno smanjiti vojne aktivnosti oko Kijeva i Černihiva u cilju postizanja sporazuma s Ukrajinom

- Završila je nova runda pregovora koja se održava u Istanbulu

- Rusija tvrdi da Roman Abramovič nije otrovan nakon što je jučer izašla informacija da su Abramovič i dvojica pregovarača iz Ukrajine imali simptome trovanja

- Zemlje G7 objavile su da neće plaćati plin u rubljima, Rusija prijeti potpunim prestankom isporuke

- Američki predsjednik Joe Biden zanijekao je da poziva na promjenu režima u Rusiji

23:20

Na našem portalu do novog tekstualnog javljanja, možete pratiti uživo šta se trenutno dešava na ulicama najvećih gradova Ukrajine:

22:30

Slovenski diplomat Boštjan Lesjak prije nekoliko dana se vratio i Kijev, objavila je ambasada Slovenije. Podsjetimo, još je prije nekoliko dana Janez Janša objavio kako planiraju vratiti dio diplomata u Kijev.

Slovenci se vratili u ambasadu u Kijev, morali maknuti zastavu jer sliči ruskoj.

22:00

Ukrajinske vlasti su optužile ruske snage da su fosfornim granatama gađale gradić Marjinku, na istoku Ukrajine.

21:10

21:00

Ukrajinska vojska tvrdi da su srušili tri ruska vojna aviona kod Harkiva, prenosi Kyiv Independent.

20:30

Vladimir Medinski je rekao da je Ukrajina pismeno dala do znanja da je voljna odustati od pridruženja NATO-u i usvojiti "neblokovski" status, odreći se nuklearnog i ostalog oružja za masovno uništenje i obvezati se da neće biti domaćin stranim trupama ili vojnim bazama na svom tlu.

"Ukrajina je jučer prvi put u pisanom obliku pokazala spremnost da ispuni niz važnih uvjeta za izgradnju normalnih i, nadam se, dobrosusjedskih odnosa s Rusijom", kazao je Medinski.

20:00

19:30

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu da podržava slanje sistema S-300 u Ukrajinu.

"Da, podržavam ovo jer je ovo oprema koja je Ukrajini najpotrebnija", rekao je za CNN, ali je dodao: "Ne želim puno govoriti o tome šta im dajemo."

Janša je također rekao da je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji mu je rekao da je njegova vlada spremna predložiti Ukrajincima referendum za promjenu Ustava kako bi se odustalo od želje Ukrajine da uđe u NATO.

18:30

18:00

Ukrajinski gradovi predmet su ruskih zračnih napada i teškog raketiranja u invaziji tokom koje je došlo do stradanja civila i uništenja bolnica, što je jednako ratnim zločinima, rekla je danas visoka dužnosnica Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

17:20

Michelle Bachelet, UN-ova povjerenica za ljudska prava, danas je rekla da postoje "kredibilne tvrdnje" da je Rusija u Ukrajini najmanje 24 puta koristila kasetne bombe.

Bachelet je dodala kako se takve tvrdnje istražuju, baš kao i tvrdnje da Rusi prisilno evakuiraju Ukrajince iz Mariupoolja u Rusiju.

Rekla je da su zaprimili 77 dojava o oštećenjima zdravstvenih ustanova tokom ruske invazije Ukrajine, koje se istražuju.

16:35

16:16

Sjedinjene Američke Države vjeruju da su savjetnici ruskog predsjednika Vladimira Putina "pogrešno informirani" o tome koliko loše djeluje ruska vojska u Ukrajini i o utjecaju sankcija na rusku ekonomiju, rekao je američki dužnosnik za CNN.

"Vjerujemo da Putina krivo informiraju njegovi savjetnici o tome koliko loše djeluje ruska vojska i kako je ruska privreda osakaćena sankcijama, jer se njegovi viši savjetnici previše boje da bi mu rekli istinu", rekao je američki dužnosnik.

Dužnosnik je rekao da se procjena temelji na deklasificiranim nalazima američkih obavještajnih službi.

Dužnosnik je dodao da SAD ima informacije koje ukazuju da je Putin postao svjestan dezinformacija, što je dovelo do raskola između Putina i njegovih najviših obrambenih dužnosnika.

"Imamo informacije da se Putin osjećao zaveden od strane ruske vojske. Sada postoji stalna napetost između Putina i (Ministarstva obrane), koja proizlazi iz Putinovog nepovjerenja u vodstvo MORH-a", rekao je američki dužnosnik.

Dužnosnik je rekao da Putin nije znao da njegova vojska "koristi i gubi ročnike u Ukrajini, što pokazuje jasan slom u protoku tačnih informacija ruskom predsjedniku".

15:48

Njemačka je spremna da postane država garant za potencijalni mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije, rekao je u srijedu portparol njemačke vlade Steffen Hebestreit.

On je na konferenciji za novinare u Berlinu rekao da su njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarali su o tome u svojim nedavnim telefonskim razgovorima.

"Njemačka je, kao i nekoliko drugih zemalja, naravno spremna da djeluje kao bezbjednosni garant za Ukrajinu", rekao je on i dodao da bi to pitanje trebalo da bude dalje razmatrano jer mnogi detalji još uvijek poznati.

Tokom mirovnih pregovora u Istanbulu u utorak, ukrajinski zvaničnici su signalizirali spremnost za pregovore o "neutralnom statusu", ali su tražili bezbjednosne garancije za svoju zemlju.

15:36

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na slanje više oružja Ukrajini i da Europa zatvori svoje morske luke Rusiji, u obraćanju norveškom parlamentu u srijedu.

Zelenski je tražio protubrodske rakete, rakete Harpoon, protuzračne raketne sisteme i protutenkovske topove.

"Svo oružje s kojim nam možete pomoći bit će korišteno samo za zaštitu naše slobode, vaše slobode", rekao je.

Zelenski je rekao da Rusija blokira ukrajinske morske luke, što predstavlja piratstvo.

"Rusija ne bi trebala moći slobodno koristiti svjetske luke. Ovo je pitanje globalne pomorske sigurnosti", rekao je.

Upozorio je da se o budućnosti "cijelog kontinenta, od sjevera do juga, od istoka do zapada, odlučuje upravo sada" u Ukrajini.

15:20

Ruske snage koje se bore u Ukrajini koristile su zabranjene protupješačke mine u istočnoj regiji Harkiv u zemlji, prema Human Rights Watchu.

Međunarodna organizacija priopćila je da su protupješačke mine locirali ukrajinski tehničari za uklanjanje eksplozivnih naprava 28. marta.

"Poznato je da Rusija posjeduje ove novopostavljene nagazne mine, koje mogu neselektivno ubijati i sakatiti ljude u prividnom dometu od 16 metara (52 stope)", rekao je HRW, dodajući da Ukrajina ne posjeduje ovu vrstu nagaznih mina niti njezin sistem za isporuku.

"Zemlje diljem svijeta trebale bi snažno osuditi rusku upotrebu zabranjenih protupješačkih mina u Ukrajini", rekao je Steve Goose, direktor za oružje Human Rights Watcha. "Ovo oružje ne pravi razliku između boraca i civila i ostavlja smrtonosno nasljeđe u godinama koje dolaze."

14:49

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da sankcije koje je uveo Rusiji zbog rata kojeg je započela protiv Ukrajine neće biti ukinute čak i ako se postigne prekid vatre.

Kao odgovor na poziv zastupnika vladajuće Konzervativne stranke Johnnyja Mercera za većom vojnom pomoći Ukrajini, Johnson je rekao da je Mercer potpuno u pravu i da bi trebali udvostručiti vojnu i odbrambenu podršku.

"Također ćemo osigurati da nitko od naših prijatelja i partnera u svijetu ne odustane od sankcija. Zapravo, moramo povećati ekonomski pritisak na Vladimira Putina, a ukidanje bilo kakvih sankcija je apsolutno nezamislivo i ukoliko postoji prekid vatre", rekao je Johnson.

14:37

Ruske snage napale su objekt Crvenog križa u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju na jugu Ukrajine, izjavila je ukrajinska pravobraniteljica Ljudmila Denisova.

U izjavi na društvenim mrežama navela je:

"U Mariupolju su okupatori ciljali na zgradu Međunarodnog odbora Crvenog križa. Neprijateljski avioni i topništvo gađali su zgradu označenu crvenim križem na bijeloj pozadini, što ukazuje na prisutnost ranjenika, civilnog ili humanitarnog tereta."

Denisova nije precizirala kada su se napadi dogodili i rekla je da još nema potvrde o žrtvama.

14:35

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, glavnog grada Ukrajine, demantovao je u srijedu izvještaje o povlačenju ruskih snaga iz ovog grada, ističući da se borbama želi osigurati buduće mjesto Ukrajine u "evropskoj porodici".

U online obraćanju Radnoj grupi Evropske unije (EU) za Ukrajinu. Kličko je rekao je da su sirene zavijale cijelu noć i da su se prethodnog dana čule "ogromne eksplozije" s istoka i sjevera glavnog grada dok su u regiji "borbe u toku" .

Gradonačelnik Kijeva je rekao da Ukrajina želi da bude nezavisna, dio "evropske porodice" i demokratskog svijeta.

"Ruski vojnici se bore za novac i jako su dobro plaćeni. Ali mi se borimo i branimo svoje porodice, djecu, svoju budućnost. Borimo se i za svakoga od vas jer imamo iste principe kao EU", rekao je on.

Kličko je istakao da njegova zemlja "ne razumije poziciju nekih političara u Evropi".

"S jedne strane, oni su protiv rata. S druge strane, oni i dalje komuniciraju s Rusijom", rekao je dodajući da iako su sankcije EU protiv Rusije efikasne treba prekinuti sve poslovne veze s Rusijom jer je ruski novac uprljan "krvlju ukrajinskog naroda."

Prema njegovim riječima svijet je trenutno crn i bijel.

"I vi ili podržavate slobodu i principe i vrijednosti i mir u Ukrajini ili podržavate agresivnost Ruske Federacije", rekao je Kličko.

14:17

13:56

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da su Peking i Moskva "odlučniji" u razvoju bilateralnih odnosa i jačanju suradnje, nakon sastanka u Kini s njegovim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Wang je rekao da su bilateralni odnosi izdržali nove testove usred promjenjive međunarodne situacije, ali su zadržali "ispravan" smjer razvoja.

Također je ponovno potvrdio podršku Kine nastavku mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

13:48

Nevladina organizacija "Žene u crnom" organizovala je danas u centralnoj beogradskoj ulici, Knez Mihailovoj, protest u crnini i ćutanju “Stop ratu u Ukrajini” u kome su učestvovale i članice udruženja "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe" iz sela Bajramovići kod Srebrenice.

13:38

12:43

Nove satelitske fotografije koje je objavila kompanija Maxar pokazale su razmjere razaranja u opkoljenom jugoistočnom gradu Mariupolju.

Na fotografijama se vide stambene zgrade sravnjene s ruskom granatiranjem, dok se na drugima vide topnički topovi postavljeni na položajima na rubovima grada.

Gradonačelnik je rekao da se smatra da je gotovo 5.000 ljudi, uključujući oko 210 djece, ubijeno u gradu otkako ga je Rusija stavila pod opsadu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin navodno je rekao svom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da rusko granatiranje grada neće prestati dok ukrajinske snage ne polože oružje.

12:27

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, razgovarajući danas s novinarima, rekao je da Rusija još nije primijetila ništa stvarno obećavajuće ili što je izgledalo kao pomak u mirovnim pregovorima s Ukrajinom.

Moskva je pozdravila činjenicu da je Kijev svoje zahtjeve iznio u pisanom obliku, rekao je, ali je rekao da je pred njima dugo razdoblje rada.

12:23

12:00

U Ukrajini je trenutno 13 sati - ovo su najvažniji događaji do sada:

Rusi su granatirali opkoljeni ukrajinski grad Černihiv tokom noći, rekao je njegov gradonačelnik, nekoliko sati nakon što je Kremlj tvrdio da će zaustaviti napade tamo i u Kijevu iz poštovanja prema tekućim mirovnim pregovorima.

 Volodimir Zelenski je rekao da su pregovori bili "pozitivni, ali ne prigušuju eksplozije ruskih granata", dodajući da Ukrajina nema namjeru smanjiti svoje vojne napore. Zelenski je rekao da Ukrajinci "nisu naivni ljudi" i da "ne vidi razloga vjerovati riječima određenih predstavnika države koja se nastavlja boriti za naše uništenje".

 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksi Arestovič rekao je da Rusija premješta snage iz sjeverne u istočnu Ukrajinu kako bi pokušala opkoliti ukrajinske trupe.

 Guverner regije Donjeck Pavlo Kirilenko rekao je da ruske snage granatiraju gotovo sve gradove duž crte bojišnice koja odvaja teritorij pod kontrolom ukrajinske vlade od samoproglašene republike Donjeck na istoku.

 Glavni pregovarač Moskve Vladimir Medinski rekao je da obećanje Rusije da će "drastično smanjiti" vojne operacije ne predstavlja prekid vatre. U intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju Tass, Medinski je rekao da je još "dug put" do postizanja zajedničkog sporazuma s Ukrajinom.

 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da još uvijek postoji opasnost od eksplozije streljiva u ugašenoj nuklearnoj elektrani u Černobilu i zatražila da "Vijeće sigurnosti UN-a odmah poduzme mjere za demilitarizaciju zone isključenja u Černobilu i uvede tamo posebnu misiju UN-a za eliminaciju rizik od ponavljanja nuklearne katastrofe".

 Također je rekla da je Ukrajina jučer na razgovorima u Istanbulu zatražila od Rusije da dopusti uspostavljanje 97 humanitarnih koridora do najteže pogođenih gradova, gradova i sela u Ukrajini. Za danas su postavljena tri.

 UN-ova agencija za izbjeglice, UNHCR, priopćila je da je 4,02 miliona ljudi napustilo Ukrajinu od početka ruske invazije 24. februara. Više od 2,3 miliona Ukrajinaca sada se nalazi u Poljskoj. Uz 4 miliona izbjeglica, procjenjuje se da je 6,5 miliona ljudi interno raseljeno unutar zemlje.

 Ujedinjeni narodi su imenovali tri stručnjaka za ljudska prava koji će provesti istragu o mogućim ratnim zločinima i drugim kršenjima počinjenim tokom sukoba u Ukrajini. Nezavisno vijeće će voditi Erik Mose, norveški sudac koji je bio predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu od 2003. do 2007. godine.

 Kina i Rusija dogovorile su "širu saradnju" nakon sastanka kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova u istočnoj kineskoj pokrajini Anhui.

 Njemačka je objavila "rano upozorenje" da bi mogla krenuti u hitnu situaciju u opskrbi plinom i rekla da je mjera usmjerena na pripremu za mogući prekid tokova prirodnog plina iz Rusije.

11:41

Ujedinjeni narodi su imenovali tri stručnjaka za ljudska prava koji će provesti istragu o mogućim ratnim zločinima i drugim kršenjima prava počinjenim tokom sukoba u Ukrajini.

Neovisno vijeće, koje će predvoditi Erik Mose iz Norveške, ima mandat da "istraži sva navodna kršenja i zlouporabe ljudskih prava i kršenja međunarodnog humanitarnog prava i povezanih zločina u kontekstu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu".

Mose, koji ima 71 godinu, norveški je sudac koji je bio predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu od 2003. do 2007. godine.

Reuters napominje da se Vijeće UN-a za ljudska prava naložilo 4. marta uspostaviti istražno komisiju, na godinu dana, na zahtjev Ukrajine i saveznika uključujući Europsku uniju, Britaniju i Sjedinjene Države.

11:17

Finski nacionalni željeznički operater VR Group rekao je da će danas nastaviti promet između Helsinkija i Sankt Peterburga u Rusiji, manje od sedam dana nakon što je zaustavio uslugu.

11:02

Oleksander Daniluk, bivši ukrajinski savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Volodimira Zelenskog, kaže da ne vjeruje u obećanje Rusije da će smanjiti vojne operacije oko Kijeva i Černihiva.

Kaže da je jutrošnji zvuk granatiranja potvrdio njegove strahove.

Iako nema eskalacije i neke su se trupe udaljile od Kijeva, "ovo je samo pregrupiranje", kaže on.

Rusija je već preusmjerila svoju kampanju na istočne regije Ukrajine nakon što je pretrpjela niz neuspjeha na sjeveru glavnog grada.

Daniluk vjeruje da će Rusija uložiti sve svoje napore u zauzimanje Donjecka i Luganska, na istoku, jer Vladimir Putin treba pokazati pobjedu.

No, on kaže da Rusija "neće 'olakšati' granicu" prema Kijevu i Černihivu - "ovo su samo riječi".

On kaže da je Rusija predložila deeskalaciju za ta područja, ali kaže da su ukrajinske trupe tu već napredovale u ponovnom preuzimanju teritorija.

"Dakle, ako samo nastavimo oslobađati gradove u blizini Kijeva, Rusija će nas optužiti da radimo protiv deeskalacije", kaže on.

"Kao i uvijek postoje vojne i diplomatske igre KGB-a sve zajedno, ovo je samo jedna igra", dodaje.

10.54

Poljska će poduzeti korake kako bi prekinula sav uvoz ruske nafte do kraja 2022. godine, izjavio je u srijedu premijer te zemlje Mateusz Morawiecki, prenosi AA.

Premijer Poljske izjavio je na konferenciji za novinare da je njegova zemlja već uveliko smanjila svoju ovisnost o ruskoj nafti.

10.44

Ukrajinske oružane snage upozorile su da postoji opasnost da bi kod nuklearne elektrane u Černobilu mogla eksplodirati municija, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk. 

Nuklearnu elektranu u Černobilu, koja je 1986. bila poprište najgore nuklearne nesreće u historiji, ruske snage zauzele su prošlog mjeseca.

10.20

Generalštab ukrajinske vojske saopćio je da je od početka rata u Ukrajini ubijeno 17.300 ruskih vojnika, javlja AA.

Rusija je 24. februara započela napad na Ukrajinu, a u saopćenju Generalštaba ukrajinske vojske se navodi da su njihove snage nanijele velike gubitke ruskoj vojsci.

10.00

Ruske snage pogodile su industrijska postrojenja u zapadnoj Ukrajini u regiji Kmelnitskij, rekao je regionalni guverner Sergej Hamalij, prenosi Sky News.

Hamalij nije iznio detalje o ciljevima, ali je rekao da su požari lokalizirani i da se vrše provjere kako bi se utvrdilo ima li žrtava.

09-42

Granatiranje se moglo čuti izvan Kijeva tokom noći, ali sam ukrajinski glavni grad ruske snage nisu granatirale, rekao je zamjenik gradonačelnika Mikola Povoroznik.

"Noć je prošla relativno mirno, uz zvuke sirena i pucnjavu oko grada, ali u samom gradu nije bilo granatiranja", rekao je Povoroznik za nacionalnu televiziju.

09.10

Granatiran je istočni ukrajinski grad Lisičansk, navodno su pogođeni stambeni blokovi u tom gradu.

Regionalni čelnik Luhanska Sergej Gaidai napisao je na Telegramu:

"Oštećen je niz visokih zgrada. Čekamo informacije o žrtvama. Mnoge zgrade su se srušile. Spasioci pokušavaju izvući ljude iz ruševina."

8.30

Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi sastao se danas sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u istočnoj kineskoj pokrajini Anhui, objavila je državna televizija CGTN.

Lavrov bi trebao sudjelovati na dva sastanka o situaciji u Afganistanu zajedno s predstavnicima Pakistana, Irana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

8.22

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kasno sinoć na društvenim mrežama ponovo se oglasio. 

Zelenski je, između ostalog, komentirao i rusko obećanje da će smanjiti vojne aktivnosti oko Kijeva i Černihiva.

7.50

Nove satelitske snimke firme Maxar Technologies pokazuju da su čitavi gradski blokovi u središnjem Mariupolju izbrisani s lica zemlje, slike prikazuju razinu razaranja koja se prije nije vidjela u opkoljenom ukrajinskom gradu.

Budući da komunikacija u Mariupolju i izvan njega ne postoji, slike su prvo vizualno ažuriranje u posljednjih nekoliko dana koje nije došlo od ruske strane.

7.35

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je jutros u Kinu u svoju prvu posjetu otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu prošlog mjeseca.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je Lavrov sletio u istočni grad Huangshan.

7.20

Ukrajinski glavni štab oružanih snaga jutros je dao još neke informacije o svojim ranijim tvrdnjama da Rusija samo provodi rotaciju pojedinačnih jedinica, a ne povlači vojnike kako je obećala.

Podsjetimo, tokom jučerašnjih mirovnih pregovora održanih u Turskoj, ruski pregovarači obećali su smanjiti dio vojnih akcija, međutim ukrajinska vojska tvrdi da ruske snage nastavljaju provoditi oružanu agresiju punog razmjera protiv zemlje.

07.10

SAD je izdao novo upozorenje o putovanju U Rusiju u kojem upozoravaju da bi ruske vlasti mogle izdvojiti i pritvoriti Amerikance u zemlji.

Pozivajući se na mogućnost uznemiravanja američkih državljana, u upozorenju se ponavljaju pozivi Amerikancima da ne putuju u Rusiju ili da je napuste odmah.

Također, svoje državljane upozoravaju na arbitrarnu provedbu lokalnog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije