Merkel osudila Trumpovu odluku o zabrani ulaska izbjeglica u SAD

Fena
Merkel osudila Trumpovu odluku o zabrani ulaska izbjeglica u SAD
Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak izbjeglicama i državljanima iz sedam muslimanskih zemalja nije opravdana sigurnosnim razlozima.

"Stavljanje ljudi određene vjere pod kapu generalne sumnje ne može se opravdati borbom protiv terorizma." istakla je njemačka kancelarka.

Merkel je u izvještaju naglasila da Ženevska konvencija o izbjeglicama zahtijeva od međunarodne zajednice da zbrine izbjeglice koje dolaze iz zemalja razorenih ratom.

"Sve zemlje koje su potpisale Konvenciju moraju je poštovati, a kancelarka je svoj stav objasnila Trumpu u telefonskom razgovoru koji je obavljen u subotu." kazao je glasnogovornik Seibert.

Seibert je dodao i da će njemačka vlada razmotriti uticaj Trumpovih mjera po pitanju njemačkih državljana sa dvojnim državljanstvom.

Odluka Angele Merkel da otvori vrata stotinama hiljada izbjeglica i migranata bila je s jedne strane pozdravljena, dok su je drugi, poput Trumpa osudili i proglasili čak opasnom.

U intervjuu za njemačke novine Bild, Trump je kancelarkin stav po pitanju evropske migrantske krize prokomentarisao kao katastrofalnu grešku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije