Javad Zarif: Zabrana ulaska muslimanima u SAD najbolji je poklon radikalistima

Anadolija
Javad Zarif: Zabrana ulaska muslimanima u SAD najbolji je poklon radikalistima
EPA / Javad Zarif
Šef iranske diplomacije Javad Zarif smatra da je zabrana ulaska migranata u SAD "najbolji poklon" za pristalice radikalnih pokreta, javlja Anadolu Agency (AA).

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu kojom je na 90 dana obustavljen ulazak migrantima iz tzv. "zemalja povezanih terorizmom", a među njima se nalaze Irak, Libija, Sirija, Iran, Sudan, Somalija i Jemen.

"Zabrana ulaska muslimanima u SAD je najbolji poklon za pristalice radikalizama. To je posve neutemeljen potez i pokazatelj da ta država nije prijatelj iranskog naroda i muslimana. Međunarodnoj zajednici su potrebni dijalog i saradnja", poručio je iranski ministar vanjskih poslova Zarif posredstvom društvene mreže.

Ranije je zvanični Teheran najavio da će postupati prema pravilu reciprociteta sve dok SAD ne ukine zabrane kojima vrijeđa građane Irana.

Federalni sud u New Yorku izdao je vanrednu naredbu kojom se privremeno zabranjuje SAD-u da deportuje ljude iz zemalja kojima je američki predsjednik Donald Trump zabranio ulazak u tu zemlju. Sutkinja Ann Donnelly izdala je naredbu u subotu naveče nakon što su advokati Američke unije za građanske slobode uložili tužbu u ime ljudi iz sedam muslimanskih zemalja zadržani na aerodromima širom zemlje, nakon što je zabrana njihovog ulaska stupila na snagu.

Ovu odluku, koja važi za čitavu zemlju, pozdravio je veliki broj demonstranata okupljenih ispred sudnice u Brooklynu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije