Merkel na otkrivanju spomenika žrtvama A. Amrija: Država napravila mnogo propusta

Anadolija
Merkel na otkrivanju spomenika žrtvama A. Amrija: Država napravila mnogo propusta
Otkrivanjem spomenika u Berlinu danas je odana počast stradalnicima terorističkog napada koji se prošle godine dogodio u božićnom marketu u centru njemačkog glavnog grada.

Obilježavanje godišnjice terorističkog napada organizirano je na Trgu Breitscheidplatz na kojem je terorista Anis Amri na današnji dan kamionom usmrtio 12, a povrijedio najmanje 100 osoba.

Skupu su prisustvovali predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier i kancelarka Angela Merkel.

Steinmeier je tom prilikom izjavio da mora priznati da je pomoć porodicama stradalih bila nedovoljna i da je stigla sa zakašnjenjem.

Ističući da je svjestan da su mnogi ranjeni i porodice poginulih razočarani u državne institucije nakon prošlogodišnjeg napada, Steinmeier je kazao da društvo ne smije pokleknuti pred prijetnjom terorizma.

I njemačka kancelarka Merkel je kazala da se i jučer sastala s poodicama žrtava prošlogodišnjeg napada i da je u razgovoru s njima shvatila koliko je država napravila propusta.

Obećala je da će Vlada izvući pouke iz grešaka i čvršće stati uz žrtve. Najavila je i novi skori susret s tom grupom građana.

Spomenik žrtvama prošlogodišnjeg terorističkog napada otkrio je Michael Muller, premijer regije Berlina. Ljestve i pukotina na podu ispred njih simboliziraju ranu koju je napad nanio njemačkom društvu.

Imena stradalih ispisana su na spomeniku, a građani su zapalili svijeće i na taj način odali počast poginulim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije