Srbin bio "guru" Anisa Amrija, napadača iz Berlina

Radiosarajevo.ba
Srbin bio "guru" Anisa Amrija, napadača iz Berlina
Američka televizija CNN objavila je da posjeduje 345 strana dokumenata njemačkih istražitelja koji se bave napadom kamionom islamiste Anisa Amrija na Božićni vašar u Berlinu.

U ovom napadu ubijeno je 12 i ranjeno više od 50 ljudi, a nove informacije ukazuju na to da se u dokumentima pominje i ime srpskog konvertita u islam Bobana Simeonovića, označenog kao "Amrijev guru". 

Navodi se da je Tunižanin Amri, kojeg je nakon tri dana skrivanja po Evropi jučer u Milanu ubila italijanska policija, bio dio mreže za regrutiranje u redove Islamske države koja se razvila oko radikalnog vjerskog propovjednika Abu Walaa, porijeklom iz Al Tamima u Iraku.

"Još jedna vodeća figura u mreži Abu Walaa bio je Boban Simeonović, 36-godišnji njemački državljanin srpskog porijekla iz Dortmunda, koji je bio guru Amriju i imao reputaciju fanatika čak i u ovim radikalnim krugovima", navodi CNN

Navodi se da u dokumentima stoji da je Simeonović sljedbenicima u Njemačkoj naglašavao da je u toj zemlji "ratno stanje" i da su napadi neophodni. I Abu Walaa i Simeonović su uhapšeni u novembru s još tri vodeća pripadnika mreže i svi su optuženi za terorizam.

CNN prenosi i saznanje njemačkih istražitelja da je Simeonović, kada se Amri krajem 2015. spremao za put kako bi se pridružio Islamskoj državi, vodio njega i druge potencijalne džihadiste na duga pješačenja s rancima na leđima kako bi bili u formi. Navodi se da je Simeonović pokušao da uz pomoć svojih kontakata u džamiji u Hildelshajmu sredi Amriju da napusti Njemačku, ali da nije poznato zašto on nije otputovao.

Islamska država objavila je jučer snimak na kojem se terorista Amri zaklinje na vjernost lideru Islamske države Abu Bakiru al Bagdadiju. Na snimku se vidi kako Amri stojeći na pješačkom mostu u Berlinu sa slušalicama na ušima mobilnim telefonom snima sebe kako izgovara zakletvu na vjernost Bagdadiju, prenosi Bild.

Na Amrijevom selfie snimku se također čuje kako najavljuje svoj napad i kaže da želi umrijeti kao "mučenik".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije