Meksiko počinje sa proizvodnjom vlastite vakcine

0
Radiosarajevo.ba
Meksiko počinje sa proizvodnjom vlastite vakcine
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Ramon Lopez Velarde nije bilo kakav pjesnik, on je u svojoj domovini ikona po njegovom remek-djelu: "La suave Patria".

Zbog toga će meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador novo cjepivo nade nazvati upravo "Patria", prenosi DW.

Kako je rekao ime vakcine se referira na stihove ovog velikog pjesnika, "konačno, domovina je sve".

Prva testna faza Patrie je počela, 100 dobrovoljaca između 18 i 55 godina iz meksičke prijestolnice upravo su primili vakcine. Sada je najvažnija brzina.

Do kraja godine bi na raspolaganju trebali stajati milioni jeftinih doza cjepiva, a priznati laboratorij Avimex dobit će sedam i po miliona dolara poticaja od države. 

Druga faza ispitivanja vakcine planirana je za juni i juli, dok je treći i odlučujući ispit planiran između augusta i oktobra. Vijest dolazi u trenutku kada se vlada Lopeza Obradora nalazi na masovnom udaru kritika zbog upravljanja korona krizom.

Iako je Meksiko prva zemlja u Latinskoj Americi koja je s cijepljenjem počela već za Božić prošle godine, ta zemlja nije puno toga uspjela postići na polju imunizacije, također i zbog toga što jednostavno nema dovoljno dostupnih cjepiva.

"U svakom slučaju, Patria je vladin signal da se nešto naučilo iz ranijih grešaka premalog ulaganja u znanost i tehnologiju", kaže doktorica za molekularnu biologiju Roselyn Lemus-Martín i dodaje da se cijepljenje nije nalazilo u samom vrhu vladine liste prioriteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije