Mediji otkrivaju: Kako će EU odgovoriti na zahtjev Ukrajine za članstvom?

0
Radiosarajevo.ba
Mediji otkrivaju: Kako će EU odgovoriti na zahtjev Ukrajine za članstvom?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Europski parlament u utorak će usvojiti rezoluciju kojom se institucija EU-a poziva da rade na davanju statusa kandidata za članstvo u Ukrajini i da u međuvremenu nastave raditi na integraciji zemlje u jedinstveno tržište EU-a, piše Daniel Boffey iz Guardiana.

Poziv europarlamentaraca uslijedio je nakon slike iz Kijeva na kojima predsjednik Volodymyr Zelenskyy potpisuje službeno pismo zahtjeva za članstvo u EU.

Inače, proces izgleda ovako: pismo zamolbe je napisano predsjedniku Vijeća EU-a koji je trenutno u Francuskoj. Vijeće zatim obavještava države članice, Europski parlament i nacionalni parlament o zahtjevu.

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Na sastanku 27 ministara EU-a, poznatih kao Vijeće za opće poslove, treba donijeti odluku da se službeno zatraži mišljenje Europske komisije o zahtjevu.

U pravilu bi bilo potrebno 15 do 18 mjeseci da komisija donese svoje mišljenje, iako bi se taj period mogao značajno skratiti "ovisno o političkim razlozima", rekao je dužnosnik koji je govorio za Guardian.

Postoji pretpristupno razdoblje različitog trajanja, on je dodao, tokom kojeg država kandidatkinja prilagođava svoje institucije, standarde i infrastrukturu kako bi joj omogućila ispunjavanje svojih obveza kao države članice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije