Završeni pregovori Rusije i Ukrajine, rezultati (ne)očekivani

1
Radiosarajevo.ba
Završeni pregovori Rusije i Ukrajine, rezultati (ne)očekivani
Foto: Profimedia / Najavljeni novi pregovori Rusije i Ukrajine

Pregovori o prekidu vatre na bjeloruskoj granici između ruskih i ukrajinskih dužnosnika završili su danas poslije podne, objavila je agencija TASS citirajući izvor.

Pregovarači će se vratiti u svoje zemlje na konzultacije prije drugog kruga pregovora, objavila je RIA citirajući svoj izvor. Pregovori su počeli prije podne s ciljem trenutnog prekida vatre i povlačenja ruskih snaga, ranije je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

Savjetnik Kremlja Vladimir Medinski predvodio je rusku delegaciju, dok je Kijev predvodio ministar odbrane Oleksij Reznikov. Kremlj je, preko svog glasnogovornika Dmitrija Peskova, poručio da ne želi tokom pregovora objaviti svoje "stajalište".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Pregovarati se mora u tišini. Neću obznaniti naša stajališta", rekao je na press konferenciji u ponedjeljak. Pregovori su se odvijali u jednoj od rezidencija bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, na ukrajinsko-bjeloruskoj granici.

"Ukrajina i Rusija su na razgovorima identificirali niz tema oko kojih su izneseni prijedlozi i rješenja", rekla je ukrajinska strana. Ruski delegat objavio je da se pregovori nastavljaju, prenosi Index

Prema navodima pojedinih medija, ruska strana zahtijevala je: 

Priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, demilitarizacija i denacifikacija ukrajinske države i osiguranje neutralnog statusa Ukrajine.

"Rješenje za Ukrajinu je moguće samo ako se uzme u obzir interes Rusije", rekao je navodno Putin Macronu.

Ukrajinska delegacija zatražila je na pregovorima s Rusijom u Bjelorusiji da se ruska vojska povuče iz Ukrajine, uključujući Krim i određene okruge Donjecka i Luganske regije.

Oleksiy Arestovych, savjetnik šefa Ureda ukrajinskog predsjednika, objavio je to na TV kanalu Current Time, javlja Ukrinform.

"Naši uslovi su jasni. Ne možemo sada konkretno reći, ali to je prekid vatre i povlačenje svih ruskih trupa. Govorimo o Donbasu i Krimu. Sve trupe trebaju napustiti Ukrajinu! Svejedno ćemo sve pokopati, pa je bolje da dobrovoljno odu", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije