Pivara, žene i djeca iz Ukrajine počeli masovno proizvoditi molotovljeve koktele

1
Radiosarajevo.ba
Pivara, žene i djeca iz Ukrajine počeli masovno proizvoditi molotovljeve koktele
Foto: EPA-EFE / Masovna proizvodnja molotovljevih koktela u Ukrajini

Ukrajinska pivara počela je proizvoditi molotovljeve koktele dok se žene i djeca pridružuju borbi protiv ruskih snaga i pripremaju se za odbranu svojih gradova od ruske invazije.

Nakon što su muškarci između 18 i 60 godina pozvani u ukrajinsku vojsku, žene i djeca koji su još u Ukrajini počeli su pripremati improvizirani arsenal oružja za korištenje protiv invazijskih ruskih snaga u masovnoj kampanji civilnog otpora.

Molotovljev koktel je improvizirano oružje, to je vrsta ručne zapaljive diverzantske bombe kućne izrade.

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Masovna proizvodnja molotovljevih koktela u Ukrajini - undefined

Foto: EPA-EFE: Masovna proizvodnja molotovljevih koktela u Ukrajini

U načelu ovo oružje je staklena boca punjena benzinom, kerozinom, napalmom (ili bilo kojom drugom zapaljivom tekućinom) te je začepljena krpom. Krpa se zapali i zatim se boca baca na metu. Nakon što meta bude pogođena boca se razbije, tekućina zapali, a plamen zahvati metu.

Druga, sofisticiranija varijanta, koristi se tako da se boca omota papirom koji je bio namočen u tekućinu koja izaziva zapaljenje u doticaju s benzinom nakon što se boca razbije. Ova verzija još se naziva i petrol bomba.

Molotovljev koktel koristi se i protiv motornih vozila i protiv pješaštva. Motrona vozila, primjerice tenkove, onesposobljava tako da im zapali spremnik s gorivom ili streljivom. Ipak, kako su tenkovi sve kvalitetniji i otporniji, ovaj scenarij je sve rjeđi. Osim toga, važna je i umješnost onoga koji koktel baca, tj. gađa metu. Ako se koktel koristi protiv pješaštva, može biti koban i zadati jake opekline.

Vojni instruktori su raspoređeni u civilna područja Ukrajine da uče hrabre Ukrajinke i djecu kako da bacaju improvizirano oružje početkom februara, kada se Rusija spremala za invaziju.

Masovna proizvodnja molotovljevih koktela u Ukrajini - undefined

Foto: EPA-EFE: Masovna proizvodnja molotovljevih koktela u Ukrajini

Dok su se nadzirali ratni oblaci, ukrajinska vlada je pokrenula kampanju 'Ne paniči, spremi se' kako bi pripremila civile da se suprostave nadolazećoj invaziji.

Stanovnici su se okupljali u lokalnim parkovima kako bi pripremili stotine bombi u opkoljenom gradu Dnipru u centralnoj Ukrajini.

Ukrajinci su čak pribjegli stavljanju usitnjenog stiropora u bombe koji može pomoći plamenu da se pričvrsti za mete.

Učiteljica po imenu Arina rekla je za BBC News:

"Niko nije mislio da ćemo ovako provesti vikend.

Niko nije razmišljao, ali sada radimo ovo i čini se da je to jedino važno sada.

Ne možemo samo živjeti svoje uobičajene živote ako smo sigurni, moramo nešto učiniti."

Pivara Pravda u Lavovu saopćila je da je prebacila proizvodnju s piva na improvizirane zapaljive bombe koristeći boce svog zanatskog piva s natpisom na omotu 'Putin je kreten'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije