Ukrajinac pokušao potopiti luksuznu jahtu ruskog šefa vrijednu pet miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinac pokušao potopiti luksuznu jahtu ruskog šefa vrijednu pet miliona dolara
Foto: Nautical Gazette / Umalo nesreća na moru

D. Taras je Ukrajinac koji je na jahti Lady Anastasia radio 10 godina kao mehaničar. Nakon vijesti o napadu na Ukrajinu, odlučio je potopiti brod svog ruskog šefa. Kolegama je rekao da preuzima krivnju

D. Taras (55) planirao je potopiti jahtu vrijednu šest milijna eura u Port Adrianu na Mallorci, prenosi Mirror. To je odlučio nakon što je na vijestima vidio kako Rusi granatiraju Kijev.

Vlasnik jahte i njegov šef, Aleksandar Mihejev, ima visoku funkciju u ruskoj državnoj firmi specijaliziranoj za oružje. To je bilo dovoljno Ukrajincu da odluči brod poslati na dno mora, no u svojoj namjeri nije uspio.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

"Ne žalim ni za čim i opet bih to pokušao", rekao je Ukrajinac nakon što je pušten na slobodu.

Taras otprilike 10 godina radi kao mehaničar na brodu Lady Anastasia i lokalnim medijima je objasnio da je pokušaj potonuća bio 'čin osvete' prema vlasniku broda.

"Moj šef je kriminalac koji prodaje oružje koje ubija ukrajinski narod", rekao je.

Taras kaže da je gledao vijesti o ratu i vidio napad projektilima na zgradu u Kijevu te je projektil jedan od onih koje proizvodi šefova firma.

Dva sata kasnije se vratio na brod s planom da ga ošteti. Razmišljao je da zatvori i ventile od goriva kako ne bi došlo do zagađenja. Ukrajinac je otvorio veliki ventila u kotlovnici i drugi u prostoriji gdje živi posada.

Članovima posade je rekao da napuste brod, no oni su odlučili ostati te su nastavili raditi kako bi spriječili da brod potone.

U pomoć su im stigli i radnici iz luke, a brod je navodno djelomično potonuo. Dolaskom policije, muškarac je odmah priznao krivicu te je u međuvremenu pušten, no još nije jasno hoće li biti optužen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije