Masovni ubica koji je ubio 77 ljudi, traži da se oslobodi

2
Radiosarajevo.ba
Masovni ubica koji je ubio 77 ljudi, traži da se oslobodi
Foto: EPA-EFE / Anders Breivik

Masovni ubica s nacističkim je pozdravom ušao u sudnicu na ročište za uvjetno puštanje na slobodu na kojem će se odlučiti treba li biti pušten nakon više od desetljeća iza rešetaka.

Breivik je ubio 77 ljudi - osmero u Oslu detonacijom kamiona punog eksploziva ispred vladinih ureda i 69 uglavnom tinejdžera, na ljetnom kampu mladeži Laburističke stranke na otoku Utoyi.

Osuđen je na 21 godinu zatvora 2012., pri čemu postoji mogućnost beskonačnog produženja kazne dok Breivik predstavlja prijetnju društvu.

U to vrijeme to je bila najveća moguća kazna u Norveškoj, iako je u međuvremenu zakon izmijenjen kako bi se omogućilo izricanje duljih zatvorskih kazni.

Kad je stigao na sud, obrijane glave i odjeven u tamno odijelo, Breivik je prstima napravio supremacistički znak prije nego što je podignuo desnu ruku u nacistički pozdrav kako bi signalizirao svoju krajnje desničarsku ideologiju.

Nosio je i natpise, printane na engleskom, uključujući i onaj na kojem je pisalo "Zaustavite genocid nad našim bijelim državama" i "Nacistički građanski rat", piše Hina.

Sudac mu je rekao da ih prestane pokazivati dok tužilaštvo iznosi svoje teze.

"Ne želim vidjeti ništa slično kada tužilaštvo govori", rekao je sudac Dag Bjoervik.

Breivik je odmahivao glavom dok je tužilaštvo iznosilo svoje argumente, uključujući odlomak iz originalne presude iz 2012.

Obraćajući se sudu, Breivik je za svoje zločine okrivio online radikalizaciju mreže krajnje desnih ekstremista bez vođe, za koju je rekao da je motivirala njegove napade.

"Isprali su mi mozak", rekao je Breivik. "Zapovijed je bila... ponovno uspostaviti Treći Reich. A kako to učiniti, odluka je na svakom vojniku", rekao je.

Breivik, koji je sebe opisao kao kandidata za parlamentarnog zastupnika, također je rekao da će nastaviti svoju borbu za bijelu nadmoć i nacističku dominaciju, iako mirnim putem.

Ročište u utorak bilo je Breivikovo prvo javno pojavljivanje od 2017. godine, kada je na sudu pokazao i nacističke pozdrave.

Sud Telemark u Skienu, jugozapadno od glavnoga grada Osla, gdje Breivik služi kaznu, ovaj tjedan saslušava slučaj nakon što je državno tužiteljstvo u Oslu prošle godine odbilo Breivikov zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu.

"Naš stav je da je potrebno (nastavkom) zatvaranja zaštititi društvo", rekla je za Reuters odgovorna tužiteljica Hulda Karlsdottir.

Postupci će se odvijati najviše četiri dana u zatvorskoj teretani preuređenoj u improviziranu sudnicu, a odluka se očekuje otprilike sedam dana poslije.

Ako se njegov zahtjev za puštanje na slobodu odbije, Breivik, koji je promijenio svoje službeno ime u Fjotolf Hansen, može kroz godinu dana podnijeti zahtjev za novo ročište za uvjetnu kaznu, rekao je Karlsdottir.

Breivik je izgubio slučaj za ljudska prava 2017. godine kada je žalbeni sud poništio odluku nižeg suda da je njegova skoro izolacija u trosobnoj ćeliji bila nehumana.

Europski sud za ljudska prava odbio je naknadnu žalbu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije