Deseta godišnjica krvavog pohoda Andersa Breivika u kojem je ubio 77 osoba

4
Radiosarajevo.ba
Deseta godišnjica krvavog pohoda Andersa Breivika u kojem je ubio 77 osoba
EPA / Anders Breivik

U Norveškoj se danas obilježava deseta godišnjica masakra koji je u Oslu i na ostrvu Utoya izveo Anders Behring Breivik, koji je ubio 77 osoba.

Breivik je priznao da je 22. jula 2011. godine aktivirao autobombu ispred sjedišta vlade u Oslu, u čijoj je eksploziji poginulo osam osoba, te da je nakon toga ubio 69 osoba, većinom tinejdžera (najmlađa žrtva 14 godina), u ljetnom kampu mladih iz Laburističke stranke na otoku Utoya.

Uprkos priznanju, kako je Breivik izjavio u više navrata tokom suđenja, ne priznaje krivičnu odgovornost, i sebe smatra nevinim.

Nakon masakra na otoku Utoya bila su potrebna tri mjeseca da se uklone tragovi ove tragedije.

Od tada, na taj otok rijetko ko dolazi.

Ranije su tu, tokom ljeta, kampovali mnogi mladi ljudi.



Breivik je u augustu 2012. godine proglašen mentalno zdravim i osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 21 godine zatvora uz mogućnost smanjenja kazne.

Iako je 21 godina zatvora maksimalna kazna koju propisuje norveški zakon, zakon dopušta mogućnost produženja kazne ako se bude smatralo da i dalje predstavlja prijetnju za okolinu.

Tog 22. jula 2011., Breivik je napustio majčin stan u Oslu odjeven u policijsku uniformu, a nedaleko zgrade vlade ostavio je kombi s bombom koju je izrađivao nekoliko mjeseci.

Samo nekoliko sati prije masakra Breivik je hiljadama ljudi putem maila poslao manifest na 1.500 stranica inspiriran manifestom poznatog terorista Teda Kaczynskog.

U njemu je Breivik pisao da smo u ratu s muslimanima i multikulturom te da bi ubijanje u kampu trebao biti poziv za buđenje. Osim manifesta, svoj plan o sijanju smrti objavio je na dan napada u 12.30 sati na YouTubeu.

"Legao sam među ubijene i pretvarao sam da sam mrtav. Napadač je došao blizu mene, osjetio sam njegov dah, čuo sam njegove korake. Vikao je: 'Sve ću vas pobiti'", ispričao je Adrian Pracon koji je preživio napad. 

Breivik je 2012. osuđen na 21 godinu zatvora. U sudnicu je ušao s osmijehom na licu, a kada su mu skinute lisice, podigao je desnicu sa stisnutom šakom što je, po njegovu manifestu, desničarski pozdrav koji predstavlja snagu i izazov u borbi s marksističkim tiranima u Europi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije