Masovni protesti u Francuskoj, uništeni centri za vakcinaciju

2
Radiosarajevo.ba
Masovni protesti u Francuskoj, uništeni centri za vakcinaciju
Foto: EPA-EFE / Protesti u Francuskoj

Dva centra za vakcinaciju u Francuskoj uništena su tokom protesta zbog uvođenja oštrijih regulativa u borbi protiv COVID-19, piše BBC.

Centar za vakcinaciju u mjestu Lans-en-Vercors našao se na meti vandala i poplavljen je pomoću vatrogasnih crijeva. U klinici u selu Urunj u Bretanji podmetnut je požar.

Tokom vikenda više od 100.000 ljudi izašlo je na ulice širom Francuske kako bi osudili nove mjere. Među kontroverznim mjerama su i obavezna vakcinacija radnika zdravstvenih službi i propusnice za ulazak u većinu javnih mjesta. Demonstranti su blokirali kancelarije poslanika koji su podržali mjere.

Kritičari optužuju administraciju predsjednika Emmanuela Macrona za kršenje ljudskih prava.

Od početka pandemije u Francuskoj je umrlo više od 111.000 ljudi. Prošle sedmice naučni tim upozorio je na četvrti talas pandemije u narednim mjesecima. Nešto više od polovine stanovništva u Francuskoj primilo je jednu dozu vakcine, a manje od 40 posto obje.

Rezultati anketa pokazuju da postoji velika skepsa prema vakcinaciji u Francuskoj. Anketa agencije “Ipsos” ukazuje na to da je samo 40 posto ispitanih iskazalo namjeru da primi vakcinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije