Makarević: Norveška šalje značajnu pomoć BiH

Fena
Makarević: Norveška šalje značajnu pomoć BiH
Foto: Fena / Nedim Makarević s norveškim kraljem Haraldom V

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević najavio je da će Norveška vrlo brzo poslati značajnu pomoć BiH u borbi protiv koronavirusa.

Kako ambasador Makarević objašnjava, pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova Norveške, da zajedno s norveškim veleposlanstvima u regiji - Prištini, Beogradu i Sarajevu - MVP sada radi na preusmjeravanju pomoći u svjetlu pandemije virusa COVID-19.

"Trenutno ne možemo reći o kolikom konkretnom iznosu za BiH je riječ, ali i ta informacija bi trebala biti poznata sljedeće sedmice. Izvještaji u srbijanskim medijima, kao i u pojedinim objavama na Facebooku jučer i danas o norveškoj pomoći Srbiji u vezi s krizom COVID-19, nisu sasvim tačni. Navedeni iznosi su ukupni iznos godišnje pomoći Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Nadalje, nije tačno da se pomoć odnosi na isporuke opreme za kontrolu infekcija i respiratora", pojašnjava Makarević.

S tim u vezi, doktor Dragan Žerajić, predsjednik Udruženja Norveško-bosanskohercegovačkih ljekara i psihologa, navodi da, uprkos velikim naporima, nažalost Norveška nije u prilici osigurati potreban broj respiratora BiH usljed trenutne pandemije.

"Mi nastavljamo i dalje sa upornim radom na produbljivanju medicinske saradnje ove dvije prijateljske zemlje", navodi Žerajić.

Ambasador Makarević naglašava veliku ulogu Udruženja u zajedničkoj komunikaciji prema norveškim organima, posebno ističući ulogu doktora Emira Pinje i doktorice Nađe Tanović, inače generalnog sekretara Udruženja, koja je pokazala veliki angažman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije