Važno saopćenje ambasade BiH u Oslu svim građanima u vezi koronavirusa

Radiosarajevo.ba
Važno saopćenje ambasade BiH u Oslu svim građanima u vezi koronavirusa
FOTO: Fena / Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević

Nakon što je u Norveškoj potvrđeno više od hiljadu slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa, ambasada Bosne i Hercegovine u toj zemlji je izdalo saopćenje za javnost u kojem se navodi da se situacija u posljednjih 48 sati drastično promijenila te da je vlada Norveške odlučila da na 14 dana (od 12. do 26. marta) zatvori sve sve obrazovne ustanove(obdaništa , osnovne i srednje škole i fakulteti), barove, kafiće i restorane, a odgođene su sve društvene i kulturne manifestacije.

„Institut za javno zdravlje Norveške je otvorio Informativni servis za prijavljivanje slučajeva oboljelih na telefon  116 117  i telefon za konsultacije   815 55 015. Poslednji  podaci  Instituta  za  javno zdravstvo  ukazuju da  je povećan   broj  oboljelih  i  u  Oslu  i  u Centralnom  dijelu  Norveške, a  evidentan  je slučaj  zaražavanja  lica  koji nisu bili  u neposrednom kontaktu sa strancima i licima koja su došla iz zaraženih područja u inostranstvu“, saopćeno je iz ambasade.

Ohrabrujuća vijest koju prenosi Institut  za javno zdravlje Norveške je da su većina zaraženih sa blagim simptomima i da mnogi od inficiranih ovim virusom  će preboljeti infekciju a da sami  nisu ni svjesni da su zaraženi.

Inače, u Norveškoj su zabilježeni i prvi smrtni slučajevi koronavirusom sa tendencijom rasta.

„Ipak najveće restrikcije Norveška je uvela na međunarodnom aerodromu u Oslu, gdje će svi putnici sa nerezidentnim boravkom biti vraćeni na svoje polazne destinacije ili će se suočiti sa dvosedmičnim obaveznim karantinom, a oni rezidentni će po povratku u Norvešku odmah biti upućeni u dvosedmični karantin čak i ako nisu pozitivni na koronavirus.

Od sutra avio saobraćaj u Norveškoj će biti gotovo potpuno zatvoren .

Ambasada naše zemlje u Norveškoj uputila je apel građanima BiH koji borave u toj zemlji da, ukoliko su u tranzitu i imaju s tim u vezi poteškoće, da se jave našoj ambasadi na brojeve:

+47 22 54 09 60 ili  +47 22 54 09 61.

„Tačno je da je u međuvremenu većina ambasada u Oslu ili zatvorena ili radi sa smanjenim kapacitetom ili radi virtualno dakle ne u direktnom dodiru sa strankama. Želim naglasiti da je naša ambasada u Oslu za vas otvorena puno radno vrijeme kao i uobičajenim okolnostima bez ikakvih restrikcija. Stojimo vam na usluzi ,tu smo za vas i dat ćemo sve od sebe da vam pomognemo što je moguće bolje“, poručio je ambasador BiH u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije