U Oslu osnovano udruženje ljekara i psihologa iz BiH

Fena
U Oslu osnovano udruženje ljekara i psihologa iz BiH
Foto: Fena / Udruženje ljekara i psihologa

Udruženje ljekara i psihologa koji žive i rade u Norveškoj, a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine osnovano je u Oslu.

Nakon više od 25 godina rada i etabliranja u Kraljevini Norveškoj, stvoreni su povoljni uvjeti za okupljanje svih ljekara i psihologa porijeklom iz BiH u jedinstveno udruženje.

Njegov cilj je promicanje humanosti te poboljšanje odnosa između bh. ljekara i psihologa s jedne strane i znanstvenih institucija u Kraljevini Norveškoj s druge.

Cilj je i poboljšanje zdravstvenih usluga u BiH, te zbližavanje našeg stručnog kadra u Kraljevini Norveškoj, s kolegama u domovini.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević naglasio je da je to udruženje od izuzetne važnosti jer pokazuje upravo ono po čemu su naši ljudi i najprepoznatljiviji u Norveškoj - visoko obrazovanje.

Naime bh. građani su najbolje integrirana grupa stranaca u Norveškoj.

Novoizabrani predsjednik Udruženja je dr. Dragan Žerajić, specijalista pedijatrije i opšte medicine, a između ostaloga i predsjedavajući Ljekarske komore Troendelaga i Odbora za ljudska prava pri Norveškoj ljekarskoj komori te član Uprave specijalista opšte medicine Norveške.

On je istakao da je osnivanje udruženja pozdravljeno od vodećih aktera Ljekarske komore Norveške - predsjednice Marit Hermansen i generalnog sekretara Norveške ljekarske komore Geir Reise te Udruženja specijalista (OVERLEGEFORENING) i da je to historijski trenutak za sve ljekare porijeklom iz BiH koji žive i rade u Norveškoj.

U organe Udruženja birani su i Emir PinjoNađa Tanović, Leila Muslibegović, Ajla Terzić, Zemir Popovac i Jasmina Beširević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije