Hrabrost jedne majke: Tragična priča o ženi koja je lovila otmičare svoje kćeri

0
Radiosarajevo.ba
Hrabrost jedne majke: Tragična priča o ženi koja je lovila otmičare svoje kćeri
Foto: The New York Times / Miriam Elizabeth Rodríguez Martínez

Majka čiju je kćer kidnapovao i ubio meksički narkokartel, godinama je uhodila i lovila otmičare svog djeteta u opasnoj - i u konačnici, nažalost, fatalnoj misiji, što je priča poput one iz filma Taken iz 2008. godine.

Miriam Elizabeth Rodríguez Martínez iz San Fernanda u Tamaulipasu postala je jedna od najneustrašivijih meksičkih aktivistica za nestalu djecu nakon nestanka njene kćerke Karen Alejandre Salinas Rodriguez 2012. godine.

Njena neumorna potraga rezultirala je uklanjanjem najmanje 10 kriminalaca, prije nego što je sama ubijena ispred svog doma 2017. godine...

Sve je počelo kada je Karen (20) oteta u gradu na sjeveroistoku Meksika, 23. januara 2012. godine, nakon što je grupa naoružanih muškaraca iz kartela Los Zetas nasilno upala u njezin automobil i otela je.

Njeni otmičari tražili hiljade dolara otkupnine u zamjenu za njezin povratak, no uprkos tome što je obitelj pristala, Karen je ubijena, a njeni posmrtni ostaci pronađeni su na napuštenom ranču 2014. godine.

U godinama nakon Karenine otmice i smrti koja je uslijedila, Miriam je uzela stvar u svoje ruke, proganjajući ubice svoje kćeri širom zemlje, pa čak i s druge strane granice u Teksasu.

Ranč na kojem je nađeno tijelo kćerke - undefined

The New York Times: Ranč na kojem je nađeno tijelo kćerke

Koristeći razne maske, lažna (i prava) oružja i lažne identifikacije, majka je uspjela locirati i ispitati nekoliko članova kartela Los Zetas, jednog od najopasnijih i najnasilnijih u ovoj zemlji.

Među njenim je metama bio mladi cvjećar kojeg je godinama progonila i tražila preko interneta, nakon što je saznala da je jedan od otmičara prodavao cvijeće na ulici prije nego što se pridružio kartelu, izvijestio je The New York Times. Nakon što je saznala gdje se nalazi, Miriam ga je, naoružana pištoljem, locirala među grupom prodavača u blizini meksičko-američke granice, dok je prodavao sunčane naočale. Muškarac ju je prepoznao i potrčao, ali 56-godišnjakinja ga je uspjela sustići i oboriti na zemlju.

"Ako se pomakneš, mrtav si", rekla mu je dok je držala pištolj.

Čuvala ga je na ulici gotovo sat vremena dok vlasti nisu stigle da ga uhapse, navodi list.

Miriam je bila odgovorna za to što najmanje deset kriminalaca više nije na ulicama. Njena je istraga dovela do hapšenja nekoliko muškaraca koji su sudjelovali u kartelu, uključujući Cristiana Josea Zapata Gonzaleza, koji je tada imao samo 18 godina.

U jednom je trenutku čak sjela s jednim od muškaraca, koji je inzistirao da kartel nema njenu kćer, a ipak joj ponudio pomoć u pronalaženju - ako mu plati 2.000 dolara.

Dok je molila za Karenino puštanje, čula je kako ga je neko s njegovog radija zvao imenom - Sama. S novim tragom, Miriam je satima pretraživala društvene mreže gdje je na kraju pronašla označenu fotografiju Same pored žene koja je nosila uniformu za trgovinu sladoledom u Ciudad Victoriji, udaljenoj dva sata. Potom je sedmicama nadzirala trgovinu, učeći raspored žene i čekajući da se Sama pojavi. Kad je stigao, slijedila ih je do njihove kuće, bilježeći njihovu adresu.

U strahu da će je prepoznati, Miriam je obojila kosu u crveno i odjenula uniformu koju je sačuvala od starog posla u Ministarstvu zdravstva, a koje je obilazila provodeći lažnu anketu u kvartu kako bi dobila dodatne detalje o svojoj meti. Na kraju je pronašla policajca spremnog da joj se pridruži u njenoj misiji, ali dok je izdana tjeralica, Sama je napustio grad.

Tek je u septembru 2014. godine Miriamin sin Luis, koji je imao trgovinu u Ciudad Victoriji, primijetio Sama u trgovini kako gleda šešire. Pozvana je policija i uhapsila Sama, koji je na kraju otkrio sve detalje oko Kareninog ubojstva, uključujući imena i lokacije njegovih suučesnika.

Nažalost, napori ove žene da se osveti za smrt svoje kćeri na kraju su doveli do njene smrti. Ubijena je na Majčin dan 2017. godine nakon što je na nju pucano 12 puta ispred kuće. Suprug je pronašao njeno tijelo na ulici, s rukom u torbici, pokraj njenog pištolja...

Majka se danas smatra junakinjom u svom gradu, ali i Mexicu, gdje organizirani kriminal često prolazi bez ikakve kazne.

Policajac koji je pomogao Miriam u njezinoj misiji prisjetio se pregledavanja datoteka njene neovisne istrage, za koju je rekao da nije nalik ničemu što je ikada vidio.

"Detalji i informacije koje je prikupila ova žena, radeći sama, bili su nevjerojatni", rekao je policajac koji je odlučio ostati anoniman za NYT. "Otišla je na svaku razinu vlasti i zalupili su joj vrata u lice", rekao je.

"Pomoći joj da lovi ljude koji su joj odveli kćer - to mi je bila najveća privilegija u karijeri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije