! / Zapljena tone kokaina balkanskom kartelu: Objavljen snimak operacije Falkuša

13. 09. 2020. u 08:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U akciji kodnog naziva Falkuša, a na inicijativu hrvatske policije, na Kanarskim ostrvima zaplijenjena je gotovo tona kokaina, u uličnoj prodaji vrijednog više od 40 miliona eura.

Policija je javila da je u okviru svojih aktivnosti prikupila inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni hrvatski državljani.

S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, uz pomoć splitske i šibenske policije, pokrenuli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu suradnja sa španskom Civilnom stražom te francuskom carinom. Pored navedenih agencija, akciju su podržali Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), nizozemska nacionalna policija te policija Bosne i Hercegovine.

U MUP-u ističu da je istraživanje usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. "Balkanskog kartela" koja se specijalizirala za pružanje "usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama.

Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel "regrutirao" za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu. Jedrilica je registrirana Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem augusta ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, Kraljevine Španije, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

"Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjolske Civilne zaštite je u jutarnjim satima 8. rujna, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskih ostrva.

Pretragom jedrilice na Kanarskim ostrvima, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće", izvijestio je MUP. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

Pogledajte kako je operacija izgledala:


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA