Macron o hapšenju osnivača Telegrama: "Ovo nije politička odluka"

3
Radiosarajevo.ba
Macron o hapšenju osnivača Telegrama: "Ovo nije politička odluka"
Foto: EPA - EFE / Emmanuel Macron

Pavel Durov, osnivač aplikacije za razmjenu poruka Telegram rođen u Rusiji, uhapšen je u Francuskoj u sklopu sudske istrage koja je u toku, a hapšenje nije bilo politički motivirano, rekao je u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Macronova objava na društvenoj mreži X prva je službena potvrda hapšenja Durova, gotovo dva dana nakon što je Durov zadržan na aerodromu Le Bourget blizu Pariza nedugo nakon što je sletio privatnim avionom iz Azerbajdžana.

Izostanak službene potvrde doveo je do nagađanja o razlozima pritvaranja. Macron je rekao da je pročitao "lažne informacije ovdje o Francuskoj nakon hapšenja Pavela Durova".

Hit prvenstva: Posušje novom pobjedom preuzelo lidersku poziciju Premijer lige BiH

Hit prvenstva: Posušje novom pobjedom preuzelo lidersku poziciju Premijer lige BiH

"Hapšenje osnivača Telegrama na francuskom teritoriju dogodilo se u sklopu sudske istrage koja je u toku", napisao je Macron, prenosi Hina.

"Ovo ni na koji način nije politička odluka. Odluka je na sudijama", dodao je francuski predsjednik.

Misteriozna dama uhapšena sa šefom Telegrama, sada se pojavila nova teorija: "Ona mu je smjestila"

Misteriozna dama uhapšena sa šefom Telegrama, sada se pojavila nova teorija: "Ona mu je smjestila"

Durov ima dvojno državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a uhapšen je u sklopu preliminarne policijske istrage o potencijalnom dopuštanju širokog spektra zločina zbog nedostatka moderatora na Telegramu i nedostatka saradnje s policijom, rekao je izvor iz francuske policije.

Durov je rođen u Rusiji, a Telegram je osnovao s bratom 2013. Napustio je Rusiju 2014. nakon što je odbio udovoljiti zahtjevima vlade da ugasi oporbene zajednice na svojoj platformi VKontakte koju je prodao.

Telegram je šifrirana aplikacija, ima blizu milijardu korisnika i osobito je utjecajna u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Ona je rangirana kao jedna od glavnih društvenih mreža nakon Facebooka, YouTubea, WhatsAppa, Instagrama, TikToka i WeChata. Forbes procjenjuje Durovljevo bogatstvo na 15,5 milijardi dolara (30,31 milijardi KM).

Durov je u aprilu rekao da su neke vlade pokušale izvršiti pritisak na njega, no smatra da bi aplikacija trebala ostati neutralna platforma, a ne "igrač u geopolitici".

Hapšenje izvršnog direktora Telegrama potaknulo je upozorenje Moskve Parizu da mu se priznaju njegova prava, te kritike vlasnika X-a Elona Muska koji je rekao da je sloboda govora u Europi napadnuta.

Telegram, u kratkom saopćenju objavljenom nakon ponoći po pariškom vremenu, nije iznio detalje hapšenja, ali je rekao da se firma sa sjedištem u Dubaiju pridržava zakona Europske unije i da je upravljanje sadržajima na mreži "unutar industrijskih standarda i stalno se poboljšava".

"Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov nema šta skrivati ​​i često putuje Europom", rekao je Telegram.

"Apsurdno je tvrditi da je platforma ili njen vlasnik odgovoran za zloupotrebu te platforme (...) Čekamo brzo rješenje ove situacije. Telegram je uz sve vas", saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije